Teoria lui Einstein va putea fi testată datorită ciocnirii a două găuri negre. Ce impact ar putea avea

Ciocnirea a două găuri negre care gravitează una în jurul celeilate, le va permite cercetătorilor să studieze teoria relativităţii a lui Eintein. Cele două găuri negre se află în centrul unei galaxii aflate la o distanţă de 3,5 miliarde de ani-lumină de Terra.

25 sept. 2015, 11:50
Teoria lui Einstein va putea fi testată datorită ciocnirii a două găuri negre. Ce impact ar putea avea

La început, câteva fluxuri luminoase emise din constelaţia Fecioarei i-au intrigat pe astronomii de la Institutul Caltech din California. Acel „quasar PG 1302-102”, care este „inima unei galaxii îndepărtate şi care străluceşte intens”, după cum explică publicaţia Science et Avenir, emite fluxuri luminoase regulate, la fiecare cinci ani. Această regularitate este însă o anomalie, pentru că astfel de semnale luminoase ar trebui să fie aleatorii, scriu cei de la Mediafax

Citeşte şi Fenomen astronomic PERICULOS. Pământul urmează să fie lovit de un val de energie electromagnetică

Potrivit calculelor savanţilor de la Caltech, publicate în revista Nature în ianuarie, acea regularitate neobişnuită ar putea fi explicată într-un singur fel: în locul unei găuri negre, în centrul acelei galaxii există de fapt două găuri negre. De fapt, era nevoie de un al doilea „obiect ceresc” pentru a explica acea anomalie. În aceeaşi manieră în care doar un diamant permite tăierea unui alt diamant, doar o gaură neagră poate să reziste forţei gravitaţionale generată de o altă găură neagră.

Teoria a fost confirmată de o altă echipă de cercetători, de la Universitatea Columbia, într-un nou articol, publicat tot în revista Nature, la jumătatea lunii septembrie. Savanţii americani spun că acea coliziune dintre cele două găuri negre este „iminentă la scala de vârstă a Universului”.

Doar 1-2 săptămâni-lumină separă cele două găuri negre, adică un interval de 320 de miliarde de kilometri. Prin comparaţie, distanţa care separă Terra de steaua cea mai apropiată, Proxima Centauri, este de 4 ani-lumină, precizează CNN.

Citeşte mai mult pe playtech.ro