Teoria vehiculată de ministrul de Externe al Ungariei: „Dacă Donald Trump ar mai fi fost astăzi preşedinte, nu ar mai fi izbucnit războiul în Ucraina”

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a declarat că "dacă Donald Trump ar mai fi fost astăzi preşedinte, nu ar mai fi izbucnit războiul în Ucraina".

08 nov. 2022, 23:01
Teoria vehiculată de ministrul de Externe al Ungariei: „Dacă Donald Trump ar mai fi fost astăzi preşedinte, nu ar mai fi izbucnit războiul în Ucraina”
Szijjártó Péter/Donald Trump Facebook

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó și-a arătat admirația față de Donald Trump,  în ziua în care în SUA au loc alegeri cruciale.

„Alegerile de la jumătatea mandatului care se desfăşoară marţi în SUA sunt de o mare importanţă, pentru că, dacă Donald Trump ar mai fi fost astăzi preşedinte, nu ar mai fi izbucnit războiul în Ucraina”, a declarat ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, potrivit agenţiei EFE, potrivit Agerpres.

„Cu Trump preşedinte, războiul nu ar fi izbucnit”, a spus Peter Szijjarto în faţa jurnaliștilor, reafirmând că relaţiile dintre SUA şi Ungaria nu au fost niciodată la fel de bune ca în perioada fostului preşedinte republican, potrivit agenției EFE, preluată de Agerpres.

Citiți și: Donald Trump ar putea să-şi anunţe săptămâna viitoare candidatura la alegerile prezidenţiale din SUA

Conform sondajelor, republicanii lui Trump au şanse să obţină în urma acestui scrutin majoritatea în Senat şi Camera Reprezentanţilor.

Péter Szijjártó a declarat săptămâna trecută că între Ungaria şi SUA cooperarea politică ”a fost cea mai bună şi bazată cu adevărat pe respect reciproc atunci când Donald Trump a fost preşedinte al SUA”.

La alegerile prezidenţiale americane din 2020, Viktor Orban l-a susţinut deschis republicanul Donald Trump, care însă avea să piardă scrutinul în faţa democratului Joe Biden.

Cu patru ani mai devreme, în 2016, Orban fusese singurul şef de guvern din UE care şi-a declarat explicit sprijinul pentru Donald Trump în confruntarea de atunci cu Hillary Clinton.

În timpul mandatului preşedintelui Trump, ”relaţiile ungaro-americane şi-au recăpătat strălucirea de altădată”, spunea Orban cu câteva zile înaintea alegerilor desfăşurate în SUA în 2020. Dar odată ce Joe Biden a ajuns la Casa Albă, aceste relaţii s-au răcit, iar noul preşedinte american nu l-a invitat pe premierul ungar la ‘Summitul pentru Democraţie’ organizat la iniţiativa Washingtonului în decembrie 2021.

Citiți și: Elon Musk încurajează americanii să voteze Partidul Republican. Se prefigurează o înfrângere dureroasă pentru oamenii lui Joe Biden