Ţepe cu criptomonede. Cum puteţi rămâne fără bani în conturi. Avertisment pentru români

Autoritățile de reglementare europeană trag un semnal de alarmă privind investiţiile în criptomonede, precizând că nu sunt sigure şi nici protejate de legislaţia europeană. Românii sunt sfătuiţi să aibă grijă la reclamele înşelătoare, care promit profituri mari.

21 mart. 2022, 18:18
Ţepe cu criptomonede. Cum puteţi rămâne fără bani în conturi. Avertisment pentru români
Ţepe cu criptomonede. Cum puteţi rămâne fără bani în conturi. Avertisment pentru români

Ţepe cu criptomonede. Cum puteţi rămâne fără bani în conturi. Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) şi Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) au lansat un avertisment privind investiţiile în criptomonede, după ce pe reţelele de socializare au apărut reclame agresive şi înselătoare.

Ţepe cu criptomonede. Cum puteţi rămâne fără bani în conturi

Autoritățile europene spun că aceste criptomonede nu sunt potrivite pentru majoritatea consumatorilor cu amănuntul ca investiție sau ca mijloc de plată sau schimb.

Citeşte şi Ucraina a legalizat Bitcoin și alte criptomonede. Sunt folosite pentru finanțarea apărării

„Consumatorii se confruntă cu posibilitatea foarte reală de a pierde toți banii investiți dacă cumpără aceste active. Ar trebui să fie atenți la riscurile reclamelor înșelătoare, inclusiv prin intermediul rețelelor sociale și al influencerilor. De asemenea ar trebui să fie deosebit de atenți la randamentele promise rapide sau mari, în special la cele care arată prea bine pentru a fi adevărate“, se arată în comunicatul de presă transmis de autorităţile europene.

ESA avertizează că oamenii ar trebui să fie conștienți de faptul că nu sunt protejați împotriva riscurilor, iar dacă îşi pierd banii nu pot cere despăgubiri deoarece cripto-activele nu se încadrează în normelor actuale privind serviciile financiare ale UE.

„Dacă avem un contract în care scrie că aveți câștig garantat, atunci este clar o țeapă. La piața asta a criptomonedei nu se garanteaz numic. Nu este plasament la bancă. Vrei ceva sigur atunci cumpără titluri de stat sau aur.

Au apărut infracțiuni pe criptomonedă. Un trader care se dădea specialist se folosea de telelefonul personal unde avea portofelul virtual clientul. Într-un moment de neatenție și-a transferat totul pe telefonul lui și a plecat Franța. O astfel de situație este complicată și tehnic și juridic. Este nevoie de percheziții informatice pentru a afla parola. Dacă o ștergi pierzi toți bani“, a mai explicat Adrian Cuculis, potrivit evz.ro.

De asemenea, în România, orice profit obţinut din tranzacțiile cu criptomonede trebuie declarat la stat și se impozitează cu 10%.

Citeşte şi Aventura lui Mark Zuckerberg în lumea criptomonedelor a luat sfârşit. Meta a vândut Diem, pentru 200 de milioane de dolari