Terapie prin artă. Oamenii străzii, expoziţie emoţionantă de tablouri: „Am pictat o viaţă mai bună”

Trecem zilnic pe lângă ei şi de cele mai multe ori ne creează o stare de repulsie. Îi condamnăm fără să le ştim poveştile şi le întoarcem spatele. Este vorba despre oamenii străzilor. Cei mai mulţi dintre ei nu ştiu să scrie, să citească sau au terminat câţiva ani de şcoală. O parte dintre ei s-au resemnat. Pentru ei viaţa nu mai înseamnă decât chin, însă pentru unii încă mai există speranţă. Samusocial din România organizează prima expoziție de pictură și grafică a persoanelor adulte fără adăpost din București. Intitulată "Cine suntem?", expoziția se va desfășura la Galeria Romană între 8-13 februarie 2016.

03 feb. 2016, 12:10

Familii lipsite de posibilităţi, ai căror copii sunt încă sugari, copii părăsiţi de părinţi, bătrâni care dorm în stradă, îngenunchiaţi de greutăţile vieţii, toţi aceştia fac parte din realitatea zilelor noastre. Printre zidurile gri ale Bucureştiului se ascund oameni care nu au avut parte de copilărie, oameni care nu ştiu să scrie, oameni care nu înţeleg cursul valutar, dar şi intelectuali cărora viaţa le-a jucat o festă. Au trăit pe picior mare ani de zile, au avut case şi maşini şi un statut social înalt, dar la un moment dat au pierdut tot şi nu au mai avut puterea să o ia de la capăt. Unii au ajuns pe stradă printr-o ironie a sorţii.

 
Printre aceştia se numără şi Maria, o femeie din Mureş care de 17 ani trăieşte un coşmar. La doar 12 ani, fiica ei şi-a părăsit casa pentru canalele din Bucureşti şi pentru dependenţa de aurolac. A implorat-o cu lacrimi în ochi să rămână lângă ea, dar în zadar. Din dragostea de mamă, a venit în Bucureşti să o caute.
 
În 1999, pentru a fi aproape de ea, Maria a plecat la Bucureşti. A mers la Gara de Nord şi a început să întrebe în stânga şi-n dreapta dacă cineva i-a văzut fata. A găsit-o printre oamenii străzii. A încercat pentru ultima oară să o convingă să se întoarcă în casa părintească şi pentru că nu a vrut, femeia a luat o decizie grea.

„În prima noapte am dormit în canal, lângă aurolaci. Era iarnă şi a fost o noapte de groază. Nu puteam să stau prea mult sub pământ. O trezeam să iasă cu mine să iau aer. Pentru ea era ceva obişnuit. Era un miros insuportabil. Acolo aveau nişte cartoane pe care dormeau. Înăuntru băgaseră câini şi pisici. În noaptea aceea am stat mai mult afară. Nu aveam unde să mă duc”,

a povestit Maria pentru ROMÂNIATV.NET

Deşi afară erau 15 – 20 de grade sub zero, femeia a ales să nu mai intre niciodată în canal şi să doarmă pe o bancă în parc. Putea să se întoarcă acasă, dar inima de mamă nu o lăsa. De 17 ani este mai mult pe străzi. Pentru ea toate zilele sunt la fel de urâte. Recent, Maria a aflat de aterierul de artă de la SAMUSOCIAL.

Acolo, pentru prima dată după mulţi ani, viaţa ei a prins culoare.

Picturile ei şi ale altor oameni ai străzilor vor fi expuse săptămâna viitoare în cadrul expoziţiei „Cine Suntem?”.

„Cine Suntem?” este o provocare atât pentru expozanți, cât și pentru public. Prin acest proiect, Samusocial lansează tuturor invitația de a-i cunoaște mai bine pe cei de lângă noi, de a-i descoperi din perspectiva calității lor de creatori de frumos.

„Expoziţia ne provoacă să-i cunoaştem pe ceilalţi, să-i descoperim din perspectiva calităţii lor de creatori de frumos. Dincolo de haine sunt oamenii. Ceea ce căutăm în noi şi în ceilalţi, ceea ce ne face unici şi valoroşi este interiorul, felul cum vedem viaţa şi cum îi privim pe cei din jurul nostru, felul cum alegem să exprimăm ceea ce trăim. Privind aceste lucrări nu putem să nu ne întrebăm: cine suntem noi şi ce calităţi ascunse adăpostim în interior?”, a declarat Anca Florea, coordonatorul proiectului „Oameni prin artă”, voluntar al Samusocial din România.

Expoziția prezintă lucrări realizate de participanții la proiectul „Oameni prin artă”, organizat anul trecut de Samusocial. Aceștia vor împărtăși ce a însemnat pentru ei proiectul, pe 8 februarie 2016, de la ora 18:30, în cadrul vernisajului care deschide expoziția.

„Îmi plac orele din atelier, mă simt bine, mult mai liniştită. Anca este o fată de treabă. Cel mai mult mi-a plăcut sp desenez despre viaţă. Am pictat o viaţă mai bună. Ultima dată când am avut ocazia să pictez a fost în şcoala generală. Atunci am ţinut o pensulă în mână”, a spus Mariana, una dintre participante.

Proiectul „Oameni prin artă” s-a derulat în perioada octombrie – decembrie 2015 și a constituit un atelier de arte vizuale cu valențe terapeutice și educaționale, prin intermediul căruia oamenii fără adăpost au avut ocazia să învețe să-și dezvolte sentimentul de valoare personală și de apartenență la un grup.

„Mă simt foarte bine când pictez. Am mai ţinut pensule în mână, că am mai vopsit garduri, dar niciodată nu am ţinut în mână pensula de pictură. Momentul în care am aflat de orele de atelier s-a potrivit foarte bine cu un moment din viaţa mea: tocmai îmi cumpărasem o carte de pictură pe care am lăsat-o la domnişoara Alina, că voiam să mă apuc să pictez. Cât de cât, zic eu, că le am cu pictura. Aş vrea ca aceste ore de pictură să mă ajute să mă schimb”, a marturisit Liviu.

În cadrul atelierului, adulții au fost învățați, prin metode pedagogice nonformale, să folosească diferite tehnici de pictură și desen pentru a reuși să povestescă în imagini aspecte ale vieții personale, gânduri, idei, dorințe.

Expoziția Cine suntem? este deschisă între 8-13 februarie la Galeria Romană din Bd. Lascăr Catargiu nr. 1, de luni până vineri între orele 10:00-18:00 și sâmbăta între orele 10:00-14:00.

Citeşte şi: VIAŢA BATE FILMUL. A avut încredere într-o femeie și a ajuns vagabond pe străzile Bucureștiului