Termen nou pentru deciziile de pensionare. Vezi în cât timp TREBUIE să se soluţioneze dosarele VIDEO

Veşti noi pentru românii care au lucrat în grupa I de muncă şi vor să iasă mai devreme la pensie. Şefa Casei Naţionale de Pensii a declarat, la România TV, că termenul de soluţionare a unui dosar de pensionare nu trebuie să fie mai mare de 45 de zile.

20 ian. 2014, 07:02
Termen nou pentru deciziile de pensionare. Vezi în cât timp TREBUIE să se soluţioneze dosarele VIDEO

Tot în 45 de zile trebuie să fie finalizate şi dosarele pensionarii în plată care cer să li se recalculeze pensia, a precizat Ileana Ciutan, şefa Casei Naţionale de Pensii, în emisiunea România Exclusiv, moderată de Simona Gheorghe.

„Termenul de rezolvare este de 45 de zile. Dar de multe ori nu poate fi respectat în totalitate”, spune Ileana Ciutan.

Pensionarii îşi vor primi banii în luna imediat următoare primirii deciziei, dă asigurări şefa Casei Naţionale de Pensii.

„Drepturile se acordă cu data solicitării dacă îndeplineşti condiţiile. Plata pensiei intervine după ce se stabilesc drepturile şi se face în sistem mecanizat, nu se poate face în aceeaşi zi, dar se primesc retroactiv, de la data depunerii cererii”, a precizat Ileana Ciutan.

Şefa Casei Naţionale de Pensii a semnalat şi o situaţie ieşită din comun. În speranţa că vor obţine o pensie mai mare, oamenii aduc adeverinţe că au lucrat în condiţii grele, dar adeseori acestea nu sunt reale. „Acele adeverinţe de grupă de muncă s-au înmulţit din momentul în care pentru grupe s-au dat bani. Există foarte multe societăţi care s-au desfiinţat, ale căror arhive sunt foarte greu de identificat. Adeverinţele pe care le eliberează aceste societăţi nu conţin toate elementele prevăzute de lege”, a explicat Ileana Ciutan.