Termocentrala Mintia, scoasă la vânzare în plină criză

Decizie incredibilă în contextul crizei energetice. Când toată lumea încearcă să găsească solutii de producere a enrgiei, statul român scoate la licitatie Termocentrala Mintia. Pretul de pornire depăseste 90 de milioane de euro, fără TVA.

23 mai 2022, 15:51
Termocentrala Mintia, scoasă la vânzare în plină criză

Termocentrala Mintia va fi scoasă la vânzare în data de 15 iulie, licitaţia publică urmând să plece de la un preţ de 91.236.832,87 euro, fără TVA, a anunţat Prefectura Hunedoara.

„Au fost finalizate procedurile legale ale licitației publice organizată pentru vânzarea în bloc a Termocentralei Mintia.
Printre condițiile impuse de către Ministerul Energiei companiei care va achiziționa termocentrala se află și obligativitatea realizării unei noi capacități energetice de 800 Mwh în bandă pe gaz metan și energie regenerabilă până la finele anului 2026”, a transmis Prefectura Hunedoara pe Facebook.

„Guvernul României, prin premierul Nicolae Ionel Ciucă, consideră că o astfel de investiție este deosebit de importantă atât pentru Sistemul Energetic Național cât și pentru impactul social și economic pozitiv pe care îl are pentru județul Hunedoara.

În calitate de reprezentant al executivului în județul Hunedoara, voi acționa instituțional, ori de câte ori va fi nevoie, pentru ca activitatea de producție a energiei electrice la Mintia să continue, să se modernizeze și să se dezvolte.”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Citeşte şi: Un deputat PSD cere Guvernului să intervină în problema de la Termocetrala Mintia: Menţinerea ei în proprietate publică nu este o ambiție, ci o necesitate

În cazul în care activul nu va fi valorificat, licitația se va relua în data de 29.07.2022, apoi în 12.08.2022 și ulterior în 26.08.2022, în aceleași condiții de preț și locație.

Condițiile de valorificare a acestui activ au fost aprobate de adunarea creditorilor SCEH SA în cadrul ședinței convocată de administratorul judiciar la data de 20 mai 2022.

Citeşte şi: Termocentrala Mintia închisă generează revoltă printre sindicaliști: „Este un asasinat energetic. Județul Hunedoara se va îmbogăți cu 1.500 de șomeri”

De asemenea, în comunicat se arată că prin implementarea acestei măsuri vor putea fi puse în aplicare demersurile necesare astfel încât să se stopeze poluarea cu dioxizi de sulf, oxizi de azot și pulberi și Termocentrala Mintia să se adapteze la noile standarde europene prin care se urmărește trecerea de la producția de energie electrică pe bază de cărbune la cea din surse regenerabile.

„Privind în perspectivă importanța majoră a Termocentralei Mintia pentru zona de nord-vest a țării și nu numai, vom face tot posibilul să atragem în această licitație investitori majori, care au capacitatea să ofere un viitor acestei termocentrale, să o modernizeze, să optimizeze producția de energie electrică și să o dezvolte mai departe.” declară Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvență SPRL.

Termocentrala Mintia este compusă din terenuri (3.297.807 mp) și construcții, precum și bunurile mobile și echipamentele aferente.


loading...
Partenerii noștri