Teroare în Gaza: Israelienii au interceptat o rachetă care viza Tel Avivul

După ce gruparea Hamas a atacat Ierusalimul, pentru prima dată după 40 de ani, armata israeliană a răspuns cu raiduri distrugătoare. Peste 30 de palestinieni au fost ucisi în trei zile, printre care şi lideri Hamas. 

RomaniaTV.net
17 nov. 2012, 08:24
Teroare în Gaza: Israelienii au interceptat o rachetă care viza Tel Avivul


Update 19:02: Sunetul sirenelor de alertă antiaeriană au răsunat sâmbătă după-amaiaza la Tel Aviv, a treia zi consecutiv.

Update 18:00: Televiziunea israeliană a prezentat sâmbătă imagini cu o baterie antiaeriană Iron Dome care intercepta o rachetă lansată de militanţi palestinieni, informează agenţiile internaţionale de ştiri.

În acelaşi moment, la Gaza, aripa armată a Hamas, brigăzile Ezzedine al-Qassam, a anunţat că au lansat o rachetă de tip Fajr 5, de fabricaţie iraniană, asupra oraşului Tel Aviv
 
Potrivit AP, armata israeliană a anunţat că sistemul antirachetă Iron Dome a reuşit să doboare în aer racheta trasă dinspre Gaza şi care viza Tel Aviv-ul, centrul comercial al Israelului. EFE menţionează că acesta este primul proiectil interceptat în această zonă de Iron Dome, la câteva ore după instalarea în regiune a unei a cincea baterii antiaeriene.

Update 15:51: Raidurile aeriene israeliene au continuat, deşi în Gaza se află ministrul tunisian de Externe.

Update 15:30: Bombardamentele continuă în Gaza, armata israeliană a lansat aproape 200 de rachete. Stadionul din Gaza şi cartierul general al Hamas au fost lovite. Bilanţul victimelor a ajuns la aproximativ 40 de morţi şi 300 de răniţi.

UPDATE 10.55 Preşedintele american Barack Obama a vorbit vineri la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele egiptean Mohamed Morsi, îndemnând din nou la o „dezescaladare” a tensiunilor în Fâşia Gaza, a anunţat Casa Albă, relatează AFP, citată de Mediafax.

Obama a reiterat susţinerea Statelor Unite faţă de Israel şi a dreptului său de a se apăra, într-o convorbire la telefon cu Benjamin Netanyahu despre situaţia din Fâşia Gaza, unde violenţele au fost reluate începând de miercuri. Potrivit Casei Albe, Netanyahu l-a sunat pe Obama.

Obama l-a sunat vineri pe omologul său egiptean Mohamed Morsi pentru a-l felicita pentru eforturile pe care le depune în vederea detensionării situaţiei, exprimându-şi speranţa ca acestea să aducă rezultate, potrivit Casei Albe. Preşedintele „a subliniat importanţa soluţionării situaţiei cât mai rapid posibil, în vederea restabilirii liniştii şi împiedicării pierderii de vieţi”.

Cartierul general al Guvernului Hamas a fost distrus complet sâmbătă dimineaţa în urma unui bombardament israelian, a anunţat Guvernul Hamas, relatează AFP, citat de Mediafax. Clădirea, situată în cartierul Nasser din oraşul Gaza, este distrusă aproape complet, potrivit unor martori şi oficiali din cadrul Hamas.
 
O altă lovitură aeriană a distrus casa unui oficial Hamas, în tabăra de refugiaţi de la Jabalia, în nordul Fâşiei Gaza, rănind cel puţin 35 de persoane, au anunţat surse medicale.
 
Trei persoane au murit în urma acestor raiduri, aducând numărul morţilor la 34, în numai 3 zile. Un lider al aripii militare a mişcării Hamas, Ahmed Abu Jalal, a fost ucis, vineri seara, în raidul aerian israelian efectuat în zona Maghazi din Fâşia Gaza, anunţă surse palestiniene citate de site-ul Ynetnews.
 
Miercuri miercuri a fost asasinat Ahmad Jaabari, liderul militar al mişcării islamiste Hamas, aflată la putere în teritoriul palestinian.

„Cartierul general al Cabinetului a fost vizat de patru lovituri, iar Guvernul subliniază că îşi menţine poziţia şi se află alături de poporul său”, a anunţat Guvernul într-un comunicat, în a patra zi a ofensivei „Pilon de Apărare” lansată de către Israel. 

 Armata israeliană „a vizat cartierul general (al şefului Guvernului Hamas) Ismail Haniyeh, la Gaza”, a confirmat pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei. Vineri dimineaţa, Haniyeh şi mai mulţi membri ai Cabinetului său s-au reunit în faţa acestei clădiri pentru a-l primi pe premierul egipteam Hisham Qandil, în cursul unui scurte vizite la Gaza.
 
„În ultimele şase ore, armata israeiană a vizat 85 de noi ţinte teroriste”, a precizat armata într-un mesaj postat pe contul oficial de Twitter.
 
Această nouă lovitură a avut loc după ce armata israeliană a continuat raidurile sângeroase, vineri, şi după ce rachete lansate din Fâşia Gaza au vizat Tel Aviv şi, pentru prima dată, Ierusalimul.

În total, aproximativ 30 de palestinieni au fost ucişi, iar alţi aproximativ 280 răniţi, în decurs de trei zile, a anunţat vineri seara un purtător de cuvânt al serviciilor de sănătate Hamas. Trei israelieni au fost ucişi joi, în urma unui tir cu rachetă lansat asupra sudului Israelului de pe teritoriul Fâşiei Gaza.
 
În faţa persistenţei tirurilor de rachete, Guvernul israelian a autorizat vineri seara mobilizarea a 75.000 de rezervişti din cadrul armatei, la finalul unei reuniuni, la Tel Aviv, a Cabinetului de Securitate, prezidat de către premierul Benjamin Netanyahu, potrivit televiziunii.
 
Anterior, armata a anunţat că era în curs procesul de convocare a 16.000 de militari în rezervă.

Joi, ministrul Apărării Ehud Barak a aprobat deja chemarea unui contingent care ar putea să atingă 30.000 de rezervişti, susceptibili să fie mobilizaţi în orice moment, în contextul în care lideri israelieni ameninţă cu o ofensivă terestră împotriva Fâşiei Gaza.

Pe teren, un jurnalist AFP a putut să vadă, vineri, transporturi de trupe blindate şi buldozere comasându-se în apropierea barierei de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, unde sunt staţionate tancuri de 48 de ore.

De asemenea, armata a blocat vineri seara toate drumurile principale spre Fâşia Gaza, anunţând că acestea se află, de-acum, într-o zonă militară închisă.

Hamas nu respectă vizita premierului egiptean în Gaza şi încalcă armistiţiul temporar pe care Israelul a acceptat să îl respecte în timpul acestei vizite”, a anunţat anterior Ofer Gendelman, un purtător de cuvânt al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Această decizie a premierului Benjamin Netanyahu, în plină campanie electorală, are loc în a treia zi a operaţiunii „Pilon de Apărare” declanşate miercuri după-amiază o dată cu asasinarea, în Gaza, a lui Ahmad Jaabari, liderul militar al mişcării islamiste Hamas, aflată la putere în teritoriul palestinian.