Terorism în Europa: Olanda propune crearea unui mini-Schengen

Guvernul olandez discută la nivel intern și cu statele partenere un plan de a introduce controale ale pașapoartelor la frontierele mai multor state europene occidentale, într-o tentativă de a controla afluxul de migranți și de refugiați, relatează joi Reuters, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
19 nov. 2015, 13:41
Terorism în Europa: Olanda propune crearea unui mini-Schengen

Ideea de a forma un „mini-Schengen” în cadrul zonei Schengen pare să încalce însă prevederile tratatului care garantează libera circulație între cele 26 de state membre, notează agenția britanică de știri. Comisia Europeană nu a primit propuneri oficiale privind crearea unei zone „mini-Schengen” în cadrul actualului spațiu de liberă circulație, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar.

Ministrul de interne german Thomas de Maiziere a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă de la Berlin, că omologul său olandez a abordat chestiunea într-o discuție cu el, dar a precizat că țara sa nu este de acord cu o astfel de soluție. „Scopul nostru politic trebuie să fie ca zona Schengen să funcționeze ca întreg. Orice altceva sunt discuții în plus„, a declarat el.

Planul olandez este unul diferit față de cel francez de a introduce controale sistematice ale frontierelor în cadrul zonei Schengen, ca o măsură de securitate după atacurile de la Paris de săptămâna trecută.

Citeşte şi Farage: Dacă cineva trece graniţa moldo-română cu portbagajul plin de Kalaşnikovuri nu va fi controlat nicăieri în UE

Această zonă așa-numită „zonă mini-Schengen” ar include Austria, Germania, Belgia, Luxemburg și Olanda, și ar presupune înființarea unor tabere pentru migranți în afara acestor frontiere, scrie într-un articol ziarul De Telegraaf.

Ministrul de externe olandez Bert Koenders a confirmat parțial aceste informații pentru ziar, dar a precizat că sunt luate în calcul și alte măsuri. „Olanda și alte țări discută despre multe soluții diferite”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Justiției, care supervizează politica privind migrația.”Discutăm cu statele care au aceleași puncte de vedere în mod regulat”, a mai indicat ea, fără a furniza alte detalii.

Liderul grupului parlamentar al partidului conservator al premierului Mark Rutte, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație, a declarat miercuri că susține ideea creării unui mini-Schengen, în timp ce omologul său din cadrul Partidului Laburist, ce face parte și el din coaliția aflată la guvernare, a spus că vede „complicații și obstacole” pentru realizarea acestui plan.