Terorişti morţi în explozie, în timp ce fabricau o bombă artizanală, în Gaza. Patru membri ai Jihadului Islamic şi-au pierdut viaţa

Patru membri ai grupării palestiniene Jihadului Islamic au murit în explozia ”accidentală” a unei bombe manipulate de către combatanţi din cadrul acestei grupări islamiste, au anunţat marţi surse concordante la Gaza.

25 aug. 2020, 11:32
Terorişti morţi în explozie, în timp ce fabricau o bombă artizanală, în Gaza. Patru membri ai Jihadului Islamic şi-au pierdut viaţa

Jihadul Islamic, a doua cea mai importantă grupare armată după Hamas în Fâşia Gaza, a anunţat într-un comunicat că „patru martiri” au murit în noaptea de luni spre marţi în timp ce-şi „îndeplineau datoria”. Comandantul Iyad Jamas al-Jadi, în vârstă de 42 de ani, cu legături cu unităţi de fabricare a unor rachete, a murit în acest incident catalogat drept „accidental” de grupare, se arată într-un comunicat transmis AFP.

Martori şi surse din domeniul securităţii palestiniene declară că activişti din cadrul Jihadului Islamic pregăteau o bombă artizanală care a explodat şi i-a ucis pe combatanţi. Mişcările palestiniene lansează zilnic- de peste două săptămâni – baloane incendiare sau trag rachete din Fâşia Gaza către Israel, care răspunde cu atacuri aeriene nocturne.

Citeşte şi Dublu atentat terorist în Filipine. Bilanţ sumbru, cel puţin 10 morţi şi 40 de răniţi

Aceste schimburi de tiruri s-au soldat cu răniţi, însă cu niciun mort, potrivit unor bilanţuri ale autorităţilor israeliene şi palestiniene. Ca represalii la aceste tiruri, Israelul a închis Kerem Shalom, un puct de intrare a mărfurilor şi carburantului în enclavă, ceea ce a condus la închiderea singurei centrale electrice locale.

Hamasul a catalogat această măsură drept o „crimă împotriva umanităţii” şi a îndemnat într-un comunicat organizaţii internaţionale şi „decidenţii din regiune” „să rupă tăcerea pentru a pune capăt” blocadei.

Agenţia ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) a avertizat marţi, într-un comunicat, cu privire la „efectele devastatoare” ale lipsei energiei electrice în enclava palestiniană săracă şi cu două milioane de locuitori. „Închiderea centralei reduce alimentarea cu electricitate la două sau trei ore pe zi (…). O alimentare cu electricitate atât de slabă va avea un impact negativ asupra bunăstării şi securităţii locuotrilor (Fâşiei) Gaza„, deplânge UNRWA.