Teroriştii au luat ostatici într-un hotel din Burkina Faso: Cel puţin 27 de morţi, 3 terorişti ucişi

Holul hotelului Splendid din Ouagadougou, țintă a unui atac jihadist de la ora 19.45, era în flăcări la ora 01.00 dimineață (locală și GMT) și puteau fi auzite țipete în hotel, a constatat un corespondent al agenției France Presse aflat în apropierea clădirii.

16 ian. 2016, 05:04
Teroriştii au luat ostatici într-un hotel din Burkina Faso: Cel puţin 27 de morţi, 3 terorişti ucişi

UPDATE ora 20.00 Ministrul burkinabez al Comunicaţiilor, Rémi Dandjinou, a declarat că cel puţin 27 de persoane şi-au pierdut viaţa. Totodată, în Burkina Faso au fost declarate 72 de ore de doliu naţional

UPDATE: În total 126 de persoane au fost eliberate, iar trei jihadişti au fost ucişi într-o operaţiune împotriva unor extremişti Al-Qaida care au preluat controlul asupra unui hotel în capitala Ouagadougou, a anunţat sâmbătă ministrul Securităţii din Burkina Faso, relatează AP în pagina electronică. Bilanţul morţilor a ajuns la 23.

Ministrul Securităţii şi Afacerilor Interne Simon Compaore a declarat că forţele au preluat controlul asupra hotelului Splendid şi restaurantului Cappuccino.

El a precizat că militarii efectuau verificări în hoteluri din apropiere, pentru a se asigura că în acestea nu se ascund alţi extremişti.

Compaore a anunţat că 33 de persoane au fost rănite şi că autorităţile lucrează în continuare la stabilirea numărului victimelor.


UPDATE: Sâmbătă dimineaţă, la câteva ore după atac, forţele militare au reuşit să elibereze aproximativ 30 de ostatici, iar în acest moment fiecare cameră din hotel este verificată pentru a se asigura că nu mai sunt persoane ţinute cu forţa sau decedate.

La momentul atacului, în cafenea se aflau aproximativ 100 de persoane. Martorii au declarat că atacatorii nu vorbeau limba nativă, ci un alt dialect.

UPDATE: Gruparea jihadistă Al Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) a revendicat vineri atacul asupra unui hotel și unui restaurant frecventate de occidentali în capitala Burkina Faso, Ouagadougou, potrivit SITE, organizație americană care supraveghează media islamiste, scrie AFP.

Potrivit SITE, Al Qaida în Maghrebul Islamic a publicat un mesaj pe rețeaua Telegram, atribuind atacul grupării islamiste Al Mourabitoune, care i s-a alăturat recent.

„Frați” din „batalionul Al Mourabitoune au pătruns într-un restaurant al unuia dintre cele mai mari hoteluri din capitala Burkina Faso unde s-au regrupat și continuă lupta cu dușmanii religiei”, a informat mesajul AQMI.

Atacul a făcut „cel puțin 20 de morți”, potrivit mărturiilor culese de directorul celui mai mare spital din Ouagadougou.

Acesta a avut loc la mai puțin de două luni după cel asupra hotelului Radisson Blu din Bamako, în Mali, care a fost revendicat de Al Mourabitoune împreună cu o altă grupare, Frontul de eliberare din Macina (FLM, mișcare jihadistă maliană).

Atacul respectiv s-a soldat cu 20 de morți, dintre care 14 străini. 

 

Incendiul, a cărui origine nu este cunoscută, a început în hol și a luat amploare. Jandarmi care au pătruns pentru scurt timp în hotel au ieșit câteva momente mai târziu în timp ce se puteau auzi țipete.

În jurul orei 01.30 au avut loc schimburi de focuri sporadice, în timp ce pompierii au intervenit pentru a stinge incendiul. O mașină, care a luat foc din cauza incendiului din hotel, a explodat fără să facă răniți.

Ministrul de externe al Burkina Faso, Alpha Barry, a afirmat că indivizi înarmați s-au retras în hotel unde au luat ostatici și că este în curs de pregătire un asalt.