Teroriştii cer răscumpărare pentru Iulian Gherguţ, românul răpit în Burkina Faso

Grupul jihadist Al-Mourabitoune a anunțat că îl deține pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie, într-un mesaj audio semnat de cel care se prezintă drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar, și care a fost difuzat luni seară de agenția mauritană Al-Akhbar, relatează AFP.

19 mai 2015, 05:17

Iulian Gherguţ, românul răpit în Burkina Faso, trăieşte, o grupare teroristă a cerut răscumpărare pentru el. Afirmând că vorbește în numele lui „Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune”, autorul acestei înregistrări în arabă „face apel la guvernul român să acorde o atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deținut de grup”.

Celula de criză de la MAE, după apariţia mesajului teroriştilor referitor la românul răpit în Burkina Faso

„Guvernul român va purta întreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului dacă întârzie să profite de ocazia care îi este oferită de a-și elibera cetățeanul”, se mai menționează în înregistrare, într-o aparentă referire la lipsa negocierilor cu Bucureștiul, notează AFP.

Românul, agent de securitate într-o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali, a fost răpit la 4 aprilie de oameni înarmați care purtau turbane, dar până în prezent nu a fost avansată nicio revendicare considerată credibilă.

Înregistrarea difuzată de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicări jihadiste, se încheie prin reiterarea jurământului de credință față de gruparea Statul Islamic, anunțat săptămâna trecută în numele Al-Mourabitoune de Adnan Abou Walid Sahraoui și apoi dezmințit într-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.

Revendicarea pare să fie deci un nou episod în lupta pentru influență în cadrul Al-Mourabitoune, grup născut în 2013 din fuziunea grupului lui Mokhtar Belmokhtar și a Mișcării pentru unicitate și jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre formațiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operațiunea franceză Serval, lansată în ianuarie 2013.

În comunicatul care îi este atribuit, Mokhtar Belmokhtar caracterizează jurământul către SI și „califul musulmanilor Abou Baqr al-Baghdadi” nul și neavenit și reafirmă fidelitatea Al-Mourabitoune față de șeful Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri.

Specialiștii în domeniu din cadrul agenției mauritane au interpretat aceste declarații contradictorii drept un semn al ascensiunii lui Adnan Abou Walid Sahraoui în ierarhia grupului și al diviziunilor care ar putea să ducă la sciziune.

Un expert mauritan în jihadismul din zona Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede și el în declarația atribuită lui Adnan Abou Walid Sahraoui, o „creștere de putere” a rivalului lui Belmokhtar.

Adnan Abou Walid Sahraoui a vorbit de mai multe ori în numele Al-Mourabitoune, pentru a revendica răpiri, atacuri sau atentate sinucigașe în nordul Mali, notează AFP.

Citeşte şi Român luat ostatic în Burkina Faso. Primele imagini de la locul răpirii. Căutările continuă VIDEO

Românul era agent de securitate la o exploatare minieră din Tambao, administrată de Frank Timiș. În presa centrală, au apărut informații conform cărora nemțeanul ar fi avut legături, dacă nu cumva a fost și angajat, cu Legiunea Străină, în care ar fi căpătat cetățenia franceză. Gherguț ar fi un apropiat al lui Horaţiu Potra, supranumit „maşina de război”, fost luptător în Legiunea Străină.

Detalii de ULTIMĂ ORĂ în cazul românului RĂPIT în Burkina Faso

De altfel, răscumpărarea nu ar fi fost singurul motiv al răpirii românului. Atacatorii au distrus câteva utilaje și au incendiat mina. 

Citeşte şi Cetăţean român, luat ostatic în Burkina Faso. E căutat în Mali şi Niger. Familia a discutat cu MAE

Demersuri pentru eliberarea lui Iulian

Iulian Ghergut a fost răpit sâmbătă, 4 aprilie, de indivizi înarmati de la o mină din Burkina Faso. Directorul companiei care administrează mina a declarat autoritătilor că cinci persoane l-au răpit pe săbăonean, după ce au atacat o patrulă de securitate pe care acesta o conducea. Soferul românului si un jandarm care le asigura protectia au fost răniti. Incidentul a avut loc la santierul minier Tambao, care este administrat de Pan African Minerals, o subsidiară a companiei Timis Corporation detinute de Frank Timis, un om de afaceri cu cetătenie română si australiană, care locuieste la Londra si are investitii în petrol si minerit în Africa. În urma atacului, soferul a fost rănit la picior, iar jandarmul a suferit leziuni grave. După ce l-au răpit pe român, cei cinci indivizi s-au îndreptat spre granita cu Mali. Incidentul a avut loc după amiază, iar mai multe echipe din Burkina Faso au plecat în căutarea lui Ghergut. Nordul statului Mali este împînzit de islamisti înarmati, rebeli separatisti, dar si bande criminale, iar în trecut mai multi cetăteni străini au fost răpiti si dusi în zonele desertice, după care au fost eliberati în schimbul unor răscumpărări consistente. Însă în acest caz este luat în considerare si un alt aspect, anume că incidentul ar putea fi legat de faptul că reprezentantii firmei lui Frank Timis ar fi avut relatii tensionate cu comunitatea locală din zona minei. Atacatorii, care ar fi rebeli tuaregi afiliati la Al Qaida în Maghrebul Islamic, ar fi pregătit cu atentie atacul în urma căruia mina a fost incendiată. După ce au dat lovitura, atacatorii au fugit la bordul a trei masini Toyota. Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat în acest caz, iar presedintele României si premierul sînt tinuti la curent cu tot ce se întîmplă. În acest sens a fost activată celula de criză care analizează toate informatiile existente. De asemenea, au fost trimise instructiuni către toate misiunile diplomatice din zonă. Sotia lui Iulian s-a întîlnit cu Ministrul Afacerilor Externe în încercarea de a-l găsi si salva pe Iulian. Acesta se ocupa cu dispozituvul de securitate de la santier si s-a mai spus că ar fi fost angajat în Legiunea Străină acum ceva vreme.