Test de paternitate spaţial: Luna este copilul Pământului

În urma celui mai recent "test de paternitate", efectuat pe roci lunare aduse de misiunile Apollo, Luna este copilul Pământului.

RomaniaTV.net
12 apr. 2012, 07:46
Test de paternitate spaţial: Luna este copilul Pământului

Astronomii s-au întrebat întotdeauna de unde vine Luna. Analizele rocilor lunar aduse cu misiunile Apollo a dus la o ipoteză mult apreciată în anii ’80. Atunci, teoria principala era că o protoplanetă de mărimea lui Marte s-a lovit de Pământ în urmă cu 4,4 miliarde de ani, iar din rămăşiţele coliziunii s-a format, apoi, Luna. Acelaşi scenariu a fost aplicat şi lunii lui Pluto, Charon.

Acum, însă, o analiză comparativă a titanului de pe Lună, Pământ şi meteoriţi, indică faptul că materialul de pe Lună a venit exclusiv doar de pe Terra, planeta noastră fiind, astfel, singurul părinte al satelitului, potrivit Discovery News.

Cercetarea, publicată de Junjun Zhang de la Universitatea di Chicago şi de colegii săi, a apărut în ediţia de pe 25 martie a revistei Nature Geoscience.

Titanul de pe Lună are o compoziţie izotopică identică cu cel de pe Terra, spun cercetătorii. Nu există nicio dovadă că ar exista un alt corp terestru în formarea satelitului.

În trecut, alte studii au arătat că şi izotopii de oxigen de pe Lună sunt identici cu cei de pe Pământ.

Aceste rezultate îi bagă, din nou, în ceaţă, pe oamenii de ştiinţă. Dacă Luna nu s-a format în urma unei coliziuni cu alt obiect spaţial, cum a apărut ea? Până acum, nu există scenarii alternative satisfăcătoare.