„Testamentul” sub formă de poezie al unei femei-soldat ucise de Hamas: „Vreau să sărbătorești viața și să nu-mi plângi moartea”

Adi Baruch a murit la doar 23 de ani, ucisă de o rachetă Hamas. A lăsat în urmă o mamă îndurerată, o familie care îi deplânge dispariția prematură și un iubit cu inima frântă.

27 oct. 2023, 21:34
„Testamentul” sub formă de poezie al unei femei-soldat ucise de Hamas: „Vreau să sărbătorești viața și să nu-mi plângi moartea”
„Testamentul” sub formă de poezie al unei femei-soldat ucise de Hamas: „Vreau să sărbătorești viața și să nu-mi plângi moartea”

Testamentul lăsat de Adi, sub forma unei poezii, a frânt inimile tuturor. Pe 13 octombrie, sergentul Adi Baruch, de doar 23 de ani, a îmbrăcat uniforma militară și s-a îndreptat spre sud, dar a fost ucisă de o rachetă trasă de teroriștii Hamas. Mama ei a fost cea care a descoperit în laptopul tinerei versurile înduioșătoare.

Citește și: SUA lovește două poziții ale Gardienilor revoluţiei iraniene din Siria: „Lovituri de legitimă autoapărare şi de precizie”

Testamentul în versuri lăsat de o tânără ucisă de Hamas

Adi Baruch, sergent rezervist, a insistat să fie chemată în armată, povestește, cu lacrimi în ochit, Orit, mama ei. O ultimă imagine cu fiica ei, în care aceasta zâmbește, i-a rămas întipărită în minte femeii.

„Ea a decis că trebuie să meargă în sud și să ajute, oricum poate. Era foarte mândră de uniforma militară pe care o purta. În ultima fotografie pe care a trimis-o, în drum spre bază, se vede bucuria de pe chipul ei. Adi a servit ca subofițer de operațiuni în Comandamentul Frontului Intern. Înmormântarea a fost duminică, 15 octombrie. Am reușit să o vedem înainte de înmormântare, au deschis sicriul și ne-am luat rămas bun. Arăta liniștită. Era ca și cum zâmbetul din fotografia pe care i-a trimis-o lui Nevo, iubitul ei, cu o oră înainte de a fi ucisă, i-a rămas întipărit pe chip. Fără teamă sau îngrijorare, mândră”, a povestit mama lui Adi pentru Yedioth Ahronoth.

La sfârșitul funeraliilor, după ce toată lumea s-a îndepărtat, Nevo Yannai, iubitul lui Adi cu care avea o relație de 6 ani, a îngenuncheat lângă mormânt și a cerut-o în căsătorie.

„Discutaseră despre căsătorie, iar Nevo cumpărase deja inelul. El plănuise să facă nunta de ziua ei. Nevo mi-a spus, plângând, că trebuie să se audă cerând-o în căsătorie. De acolo, de Sus, poate că îl aude”, a povestit Orit.

Sâmbătă, 21 octombrie, chiar înainte de a se duce la mormântul lui Adi, Orit a deschis laptopul fiicei ei. Tânăra era pasionată de poezie și scria piese pentru o trupă în Israel. Printre poeziile pe care le-am găsit a fost una scrisă în ianuarie, care dă impresia că tânăra și-a presimțit moartea, iar aceste cuvinte au fost testamentul ei: „Ceea ce am citit a fost ca și cum aș fi primit un pumn direct în plex”.

„Dacă voi muri vreodată înainte de vreme,

Vreau să sărbătorești viața și să nu-mi plângi moartea.

Ridică-te în fiecare dimineață, cu un zâmbet și dor în inimă

Și nu lăsa niciun moment din viața ta să fie irosită,

Vezi lumea pentru mine, prețuiește fiecare moment trecător,

Și, din când în când, zâmbește norilor, eu voi fi acolo.

Îmi pare rău pentru durerea pe care am provocat-o,

Să știi că sunt într-un loc bun, iubindu-te profund”.

Pentru Orit și familia ei, „acest mesaj este ca un testament pe care l-a lăsat în urmă după moartea ei. Acest mesaj este atât de adevărat pentru ea, o fată atât de veselă. Ne cere tuturor să fim fericiți”.

Adi lucra ca fotograf de nunți, simpla-i pasiune descoperită la 15 ani devenindu-i profesie.

„La 15 ani, a început să facă fotografii cu un aparat foto găsit acasă, iar de atunci, hobby-ul ei s-a transformat într-o profesie. Avea un ochi unic, știa să surprindă momentul”, a adăugat mama lui Adi.

Citește și: CTP reacţionează vehement la discursul lui Erdogan, care apără Hamas: „Turcia e membru NATO şi cere de zeci de ani azil în Uniunea Europeană”