SUA lovește două poziții ale Gardienilor revoluţiei iraniene din Siria: „Lovituri de legitimă autoapărare şi de precizie”

Statele Unite au lansat joi lovituri împotriva a două unităţi folosite de Gardienii revoluţiei iranieni şi "grupuri afiliate" în estul Siriei, a anunţat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

27 oct. 2023, 08:43
SUA lovește două poziții ale Gardienilor revoluţiei iraniene din Siria: „Lovituri de legitimă autoapărare şi de precizie”

„Aceste lovituri de legitimă autoapărare şi de precizie sunt o ripostă la o serie de atacuri în curs de desfăşurare şi în cea mai mare parte eşuate împotriva personalului american din Irak şi Siria de către miliţii susţinute de Iran”, din 17 octombrie, a declarat responsabilul american, potrivit unui comunicat.

Forţele americane au fost atacate de mai multe ori cu drone de când a început conflictul din Gaza între Israel şi teroriştii islamişti Hamas; Statele Unite consideră că Iranul este răspunzător de creşterea numărului de astfel de lovituri în Irak şi Siria, din partea unor grupuri de militanţi, notează Reuters.

Pentagonul a anunţat cele două operaţiuni după ce preşedintele Joe Biden a adresat un mesaj liderului suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, prin care îl avertizează împotriva oricărui atac asupra trupelor americane care ameninţă să extindă războiul în curs dintre Israel şi Hamas. „A fost trimis un mesaj direct. Nu voi merge mai departe”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Citeşte şi: Israel anunţă o incursiune „relativ amplă” a forţelor sale armate în Fâşia Gaza, în timpul nopţii de miercuri

Potrivit Pentagonului, un cetăţean american a murit în urma unui atac de cord în timp ce se ascundea în timpul unuia dintre aceste atacuri, iar alţi 21 au fost răniţi uşor.

Preşedintele american Joe Biden a ordonat aceste atacuri „pentru a clarifica faptul că Statele Unite nu vor tolera astfel de atacuri şi se vor apăra, precum şi personalul şi interesele acestora”, a avertizat Austin.

Washingtonul are aproximativ 900 de soldaţi în Siria şi aproape 2.500 în Irak care luptă împotriva organizaţiei Stat Islamic şi lansează frecvent atacuri împotriva jihadiştilor.

Citeşte şi: Întâlnire-şoc la Kremlin între Hamas şi Vladimir Putin. La discuţii a fost prezent şi un înalt oficial din Iran