Testarea pentru COVID-19 a 250.000 de elevi, decontată de Primăria Capitalei. Ce alte categorii se vor putea testa

Elevii, cadrele didactice, personalul medical şi angajaţii STB vor fi testaţi pentru noul coronavirus, aşa cum prevede proiectul de hotărâre votat luni de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Consilierii au decis că vor beneficia de testări pentru COVID-19 şi angajaţii din farmacii, precum şi cei din domeniul alimentaţiei publice.

RomaniaTV.net
07 sept. 2020, 05:03
Testarea pentru COVID-19 a 250.000 de elevi, decontată de Primăria Capitalei. Ce alte categorii se vor putea testa

Proiectul „Şcoli sănătoase în Bucureşti” a fost adoptat cu 38 de voturi ”pentru” şi cinci abţineri şi vizează acordarea unui sprijin financiar în valoare de 200 de lei/beneficiar ce va fi decontat unităţilor de specialitate în testare RTC-PCR afiliate proiectului, pentru un număr de 250.000 de elevi, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal aflate pe teritoriul municipiului Bucureşti.

Proiectul va avea un buget de 50 de milioane de lei.

Elevi testaţi pentru COVID-19. Care sunt condiţiile

Beneficiarii vor fi elevii înscrişi în anul şcolar 2020 – 2021 în unităţile de învăţământ de pe raza municipiului Bucureşti care manifestă simptome de îmbolnăvire precum febră, tuse, strănuturi repetate, roşu în gât, la triajul epidemiologic realizat de către personalul medical al instituţiei de învăţământ.

Proiectul „Testare pentru depistarea anticorpilor COVID-19″ a fost adoptat cu 32 de voturi ”pentru”, două ”împotrivă” şi 12 abţineri. Este vizată testarea unui număr de 60.600 de beneficiari formaţi din personalul medical şi auxiliar, cadre didactice şi personal auxiliar, lucrători din transportul public, ce-şi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Bucureşti, care vor solicita participarea, în mod voluntar, la efectuarea testelor serologice ce detectează răspunsul imun al organismului uman la infecţia cu noul coronavirus.

Bugetul proiectului este de 1.333.200 lei, iar Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) va fi mandatată să achiziţioneze şi să pună la dispoziţia unităţilor de testare testele respective. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii CGMB, ASSMB va elabora protocolul privind recoltarea testelor serologice.

„Testele serologice – care detectează răspunsul imun al organismului uman la infecţia cu noul coronavirus pot confirma sau infirma prezenţa anterioară a infecţiei. (…) Deşi informaţii complete despre imunitatea după această infecţie nu sunt încă disponibile, datele serologice ar putea identifica subiecţii care nu mai sunt susceptibili la infecţie. Totodată, ar putea fi utile pentru identificarea potenţialilor donatori de plasmă, care ar putea fi folosită în tratamentul formelor severe”, prevede raportul de specialitate.

Printre cei 60.600 de beneficiari preconizaţi se numără: 8.500 persoane care îşi desfăşoară activitatea în unităţile sanitare aflate în administrarea ASSMB, 17.000 de persoane care îşi desfăşoară activitatea în unităţile sanitare aflate în administrarea Ministerului Sănătăţii, 24.000 de cadre didactice şi personal auxiliar din unităţile de învăţământ de pe raza Capitalei, 11.000 de angajaţi STB.

Cel de-al treilea proiect a fost adoptat cu 40 de voturi ”pentru” şi 6 abţineri şi vizează modificarea programului „Testăm pentru a salva economia şi locurile de muncă”, prin suplimentarea numărului de beneficiari de la 3.000 la 27.000. De asemenea, printre beneficiari, faţă de categoriile prevăzute anterior, a fost introdus şi personalul din învăţământ.

Astfel, vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 200 lei: angajaţii farmaciilor, angajaţii din domeniul alimentaţiei publice, reprezentanţii mass-media, angajaţii firmelor de curierat, personalul didactic şi personalul auxiliar ce îşi desfăşoară activitatea în unităţile de învăţământ din ciclul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal din municipiul Bucureşti, care vor solicita participarea, în mod voluntar, la efectuarea testării PCR, în vederea depistării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Bugetul alocat proiectului, care avea iniţial o valoare de 633.000 lei, ar urma să fie majorat la 5.442.000 lei. 

Ştirea iniţială

Consilierii municipali urmează să dezbată trei proiecte de hotărâre ce vizează testarea copiilor din unităţile de învăţământ din Bucureşti, a cadrelor didactice, a personalului medical, precum şi a angajaţilor STB. 

Bugetul total se ridică depăşeşte 55 de milioane de lei, conform Agerpres.

Proiectul „Şcoli sănătoase în Bucureşti” vizează acordarea unui sprijin financiar în valoare de 200 de lei/beneficiar ce va fi decontat unităţilor de specialitate în testare RTC-PCR afiliate proiectului, pentru un număr de 250.000 de elevi, ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal aflate pe teritoriul Municipiului Bucureşti. Proiectul va avea un buget de 50 de milioane de lei.

Copiii vor fi testaţi dacă manifestă simptome de îmbolnăvire precum febră, tuse, strănuturi repetate, roşu în gât, la triajul epidemiologic realizat de către personalul medical al instituţiei de învăţământ.

Gabriela Firea, despre un posibil focar în Bucureşti: „S-a ajuns la acest lucru din cauză că nu s-au testat persoanele asimptomatice”

Proiectul „Testare pentru depistarea anticorpilor COVID-19” se adresează unui număr de 60.600 de beneficiari formaţi din personalul medical şi auxiliar, cadre didactice şi personal auxiliar, lucrători din transportul public, ce-şi desfăşoară activitatea pe raza Municipiului Bucureşti.

Testarea se va realiza doar pentru cei care solicită în mod voluntar efectuarea testelor serologice ce detectează răspunsul imun al organismului uman la infecţia cu noul coronavirus. Bugetul proiectului este de 1.333.200 lei.

Un alt proiect vizează modificarea programului „Testăm pentru a salva economia şi locurile de muncă” pentru ca numărul de beneficiari să fie suplimentat de la 3.000 la 27.000. Printre beneficiari, faţă de categoriile prevăzute anterior, a fost introdus şi personalul din învăţământ.

Bugetul alocat proiectului ar urma să fie majorat la 5.442.000 lei.

Rectificare bugetară pentru cumpărarea de autobuze hibride

Persoanele care aparţin grupurilor vulnerabile ar putea beneficia zilnic de o supă sau o ciorbă şi de pâine. Programul „Supa Comunitară” va fi derulat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, iar alocaţia minimă de hrană pentru o persoană ar urma să aibă valoarea de 6 lei. Programul se va desfăşura la nivelul a trei unităţi, care vor fi identificate de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială, localizate în următoarele zone: Obor, Viilor şi Gara de Nord.

Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei urmează să fie conferit actorilor Mitică Popescu şi Horaţiu Mălăele, precum şi academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Un nou proiect de rectificare bugetară prevede suplimentarea cu 110 milioane de lei a sumelor pentru subvenţii destinate transportului în comun. Totodată, bugetul creditelor interne va fi majorat cu 100 de milioane de lei, dintre care 50 de milioane pentru achiziţia de autobuze hibride, iar 50 de milioane pentru obiective de infrastructură precum Penetraţia Splaiul Independenţei-Ciurel-Autostrada Bucureşti-Piteşti, Lărgirea Şoselei Fabrica de Glucoză, Pasajul Doamna Ghica.

Măsura vine după ce Comisia de autorizare a împrumuturilor locale a avizat favorabil acordarea unui împrumut în valoare de 100 de milioane de lei, precum şi tragerea finanţării rambursabile integral în anul 2020.

Punctul de informare turistică din Pasajul din Piaţa Universităţii ar urma să fie reorganizat

CGMB ar putea adopta un proiect de hotărâre privind realizarea unui drum de acces în cartierul Henri Coandă prin strada Biharia, valoarea investiţiei fiind de circa 66 de milioane de lei cu TVA. Durata de execuţie este estimată la 11 luni. Proiectul propune realizarea unui drum care să lege ansamblul rezidenţial Henri Coandă la şoseaua Pipera şi strada Căpitan Alexandru Şerbănescu.

Pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei figurează două proiecte de hotărâre care vizează promovarea turistică a Capitalei. Conform proiectului „Promotor pentru Bucureşti – Oraş turistic şi cultural”, ghidul de turism care însoţeşte un grup mai mare de cinci persoane pentru vizitarea obiectivelor turistice şi culturale aflate sub autoritatea CGMB este exceptat de la plata taxei de vizitare.

Al doilea proiect prevede organizarea Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică în amplasamentul situat în Pasajul din Piaţa Universităţii, prin reorganizarea fostului Punct de Informare Turistică.

Tot pe ordinea de zi suplimentară figurează un proiect privind modernizarea sistemului de iluminat public pe şoseaua Ştefan cel Mare, măsură care ar urma să beneficieze de finanţare din Fondul pentru Mediu. Proiectul vizează eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public pe şos. Ştefan cel Mare prin înlocuirea aparatelor de iluminat cu vapori de sodiu existente cu aparate moderne cu tehnologie LED. Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 2.927.745,08 lei inclusiv TVA, iar contribuţia proprie totală în proiect a municipiului Bucureşti este de 1.913.411,53 lei.

Consiliul Local Sector 1 ar putea fi împuternicit să hotărască referitor la înfiinţarea unei societăţi pentru prestarea de servicii IT şi a unui pol de competitivitate în domeniul transformării digitale, conform unor proiecte de pe ordinea de zi suplimentară.

AN ŞCOLAR 2020-2021. Luni se decide cum începe fiecare şcoală. Ultimele anunţuri făcute de ministrul Educaţiei