Testări gratuite pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei C în Bucureşti

O campanie de testare gratuită pentru depistarea virusului hepatitei C va avea loc în zilele de 16 şi 17 octombrie în Bucureşti, activitățile având drept scop facilitarea accesului la depistarea și diagnosticarea precoce a bolii.

16 oct. 2017, 10:32
Testări gratuite pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei C în Bucureşti

Societatea de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA şi Asociaţia SOS Drepturile Pacienţilor au lansat această campanie pentru a facilita accesul populaţiei la testare. Testările sunt gratuite şi au loc în caravane amplasate din Piaţa Unirii şi Piaţa Bucur-Obor, între orele 09.00-17.00.

Testarea se face cu ajutorul unor teste rapide din salivă, non-invazive, rezultatul fiind disponibil în 20 minute.

Citeşte şi O nouă metodă de depistare a cancerului hepatic a fost descoperită de savanţi

Proiectul se realizează în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, cu susținerea Ministerului Sănătății.

Infecția cronică cu virusul hepatitei C (VHC) este o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, estimându-se că în prezent peste 70 milioane de persoane suferă de această afecțiune. În marea majoritate a cazurilor, infecția cu VHC evoluează spre ciroză și cancer hepatic.

Deși infecția cu VHC poate fi tratată cu ajutorul tratamentelor antivirale, multe dintre persoanele infectate nu știu că suferă de această afecțiune, din cauza naturii asimptomatice a bolii.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel mondial, doar 20% din persoanele infectate cu VHC știu că au aceasta afecțiune și doar 10% din cei diagnosticați sunt sub tratament.

Citeşte şi Medic: Modul de abordare a infecţiei cu hepatită C se va schimba din 2018