Teste cu salivă pentru elevii din România. Anunţul făcut de Alexandru Rafila: Sunt importante mai ales pentru tipurile de test

Alexandru Rafila vine cu noi detalii importante despre testarea populaţiei împotriva COVID. Reprezentantul României la OMS a vorbit despre testele rapide cu salivă și implementarea acestora în școlile din România.

18 mart. 2021, 20:40
Teste cu salivă pentru elevii din România. Anunţul făcut de Alexandru Rafila: Sunt importante mai ales pentru tipurile de test

Teste cu salivă pentru elevii din România. Chiar dacă unele dintre state au introdus testele rapide antigen pentru școlari, medicul Alexandru Rafila a precizat, într-o intervenție la Antena 3, că România așteaptă o decizie din partea Centrului European de Control al Bolilor.

Teste cu salivă pentru elevii din România. Anunţul făcut de Alexandru Rafila: Sunt importante mai ales pentru tipurile de test

„Nu știu când se aprobă testele din salivă. Decizia trebuie să vină de la Centrul European de Control al Bolilor, nu e o chestiune care ține de România. Sunt importante mai ales pentru tipurile de test, deoarece, spre exemplu, pentru testele rapide antigen există o listă destul de generoasă cu tipuri care se pot utiliza. Probabil, la fel va fi și cu cele de salivă când se va constata că sunt două elemente care corespund, sensibilitate, specificitate și o cantitate minimă de antigen care poate fi detectată prin acest test.

În alte țări e vorba de decizii naționale, noi așteptăm decizia Centrului European de Control al Bolilor. Diferența dintre noi și alte țări e că ei au și instituții care sunt apte să evalueze astfel de teste. Sigur, în Franța au o agenție de sănătate publică care poate să facă acest lucru, au și experiență și iau o decizie mai rapidă bazată pe alte evaluări“, a precizat medicul Alexandru Rafila.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.174 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.056 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.417.364 de teste RT-PCR și 474.239 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 27.564 de teste RT-PCR (17.978 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.586 la cerere) și 10.821 de teste rapide antigenice.

Până astăzi, 21.877 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 17.03.2021 (10:00) – 18.03.2021 (10:00) au fost raportate 90 de decese (42 bărbați și 48 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Ilfov și București.

Citeşte şi: Testarea elevilor în şcoli se schimbă. Ministrul Educaţiei: Formularul de consimţământ va fi schimbat