Teste pentru coronavirus, realizate de rezidenţi şi aplicaţii pentru depistarea contacţilor. Cum vede Vlad Mixich ieşirea din izolare

Vlad Mixich, expert independent în în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă EU-OSHA, susţine că România are nevoie de un plan de ieşire din faza restricţiilor;Pentru a-l pune în aplicare, este nevoie ca autorităţile să identifice în primă fază punctele tari, precum şi deficienţele sistemului sanitar. În calitate de membru ales în consiliul director al Alianței Europene de Sănătate Publică, Mixich sugerază că medicii rezidenţi ar putea fi instruiţi pentru realizarea testelor pentru coronavirus, iar aplicaţii mobile ar putea fi foosite pentru identificarea persoanelor cu care au intrat în contact bolnavii de COVID-19.
Romania TV
21 apr. 2020, 09:45
Teste pentru coronavirus, realizate de rezidenţi şi aplicaţii pentru depistarea contacţilor. Cum vede Vlad Mixich ieşirea din izolare

Printr-un mesaj publicat pe Facebook, Vlad Mixich a prezentat un plan de ieşire a România din faza restricţiilor sociale, structurat în cinci paşi.

Pasul 1. Cu identificarea, logică și onestă, a punctelor noastre tari și a vulnerabilităților.

Puncte tari: Respectarea în general corectă, de către majoritatea populației, a recomandărilor de sănătate publică (au existat și excepții, dar sunt minoritare).

O răspândire bună a rețelelor mobile, inclusiv în rural, și o viteză foarte bună a internetului.

O comunitate IT puternică și activă.

Introducerea timpurie a restricțiilor de distanțare socială (ceea ce este în același timp și o vulnerabilitate).

Vulnerabilități: Un sistem medical cu capacitate redusă care va fi inundat mult mai repede de un val de cazuri Covid-19 decât în alte țări.

Un stat sărăcit și devalizat incapabil să acorde asistență unui număr mare de oameni pentru o perioadă lungă de timp.

Pragul de suportabilitate a restricțiilor va fi atins mai repede pentru că ele au fost introduse mai repede.

Pasul 2. Analiza în detaliu a ce au făcut alte țări care au controlat bine epidemia. Asta se poate face apelând atât la resurse diplomatice, cât și la comunitatea științifică consistentă de români care lucrează în marile universități ale lumii.

Pasul 3. Identificarea priorităților noastre ca societate pentru că doar astfel putem elabora un plan care să fie potrivit pentru specificul românesc. Care sunt aceste priorități? Ce vrem mai mult și ce am fi dispuși să trecem pe plan secundar?
Dorim să repornim cu orice preț economia, deși asta poate crește semnificativ riscul blocării spitalelor? (de notat că economia noastră nu prea poate reporni fără ca marile economii europene să pornească)
Sau dorim în primul rând să evităm copleșirea spitalelor cu cazuri Covid-19 care ar avea nevoie de terapie intensivă?
Suntem pregătiți să amânăm repornirea anumitor sectoare economice în favoarea celor în care România are deja un avantaj competitiv de conservat?
Suntem pregătiți să renunțăm temporar la anumite drepturi de privacy pentru a obține în același timp și sănătate publică și reactivare economică?

Sunt toate întrebări dure și cu răspunsuri grele, dar ele trebuie discutate deschis, nu în spatele unor uși închise.

Pasul 4. Croirea mai multor soluții alternative pentru ca decidenții să poată alege, în funcție de răspunsurile la pașii anteriori, soluția cea mai potrivită pentru România. De exemplu:

Pentru că avem un sistem medical slab căruia îi va fi foarte greu să trateze un număr mare de cazuri într-un timp limitat, trebuie să punem accentul în special pe faza de prevenire și de întrerupere a lanțului de transmitere. Există o fereastră de 72 de ore de la momentul apariției simptomelor la o persoană nou infectată în care se poate acționa pentru a întrerupe lanțul de transmisie a coronavirusului. De ce avem nevoie pentru a face asta?

‼️ De testare disponibilă rapid și cu capacitate mare. Capacitatea aceasta nu va crește prin simpla achiziție de aparatură/kituri. Mai e nevoie de câteva lucruri:

  • Au început programe rapide de training pentru personal specializat care să poată efectua astfel de testări (de ex. pentru medici rezidenți sau specialiști temporar reconvertiți)?
  • Au început autoritățile să negocieze cu marile companii care produc teste PCR rapide (ex. sistemul GeneXpert)?
  • Există deja în lucru o versiune revizuită a criteriilor de includere în testare (prea stricte astăzi), care să prioritizeze de exemplu profesiile care pot împrăștia virusul, precum cele medicale, vânzătorii din supermarketuri, curierii, etc.?
  • Testele serologice rapide vor fi utile în faza post-relaxare a pandemiei și va fi nevoie de un număr foarte mare. Trebuie să ne facem sanie vara. Am început să pregătim terenul pentru a le avea atunci când ele vor fi necesare?

‼️ De aplicații mobile prin care să poată fi identificate cât se poate de rapid persoanele care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu coronavirus. Astfel de aplicații trebuie să conțină reguli de protecție a identității și să evite stigmatizarea. Există soluții deja implementate, modelul sud-coreean poate servi drept inspirație.

S-ar împușca doi iepuri dintr-o lovitură: lanțul transmiterii coronavirusului ar putea fi întrerupt în fereastra de oportunitate, iar cazurile identificate timpuriu cărora li se furnizează sprijin medical devreme ajung mai rar în situația de a avea nevoie de terapie intensivă.

‼️ De relaxarea treptată a restricțiilor si secvențiată regional. O relaxare bruscă a tot va duce mai mult ca sigur la un al doilea val epidemic. Este nevoie de secvențiere: o măsură de relaxare, urmată de monitorizarea și măsurarea corectă a impactului timp de 2 săptămâni. Sigur că în regiuni cum e Suceava, relaxarea trebuie să fie mult mai lentă decât în zone unde nu există focare epidemice.

Când se vor iniția aceste măsuri de relaxare? Nu mai devreme de îndeplinirea criteriilor de siguranță, enunțate foarte clar și corect într-un document al Comisiei Europene și ECDC. Altfel, riscăm un al doilea val.

Pasul 5. Comunicarea soluției alese, cu explicarea TRANSPARENTĂ a motivelor acestei alegeri. Această comunicare ar trebui făcută de o persoană/persoane care să știe să vorbească omenește, și altfel decât birocrățos-ațos-moșteacă.

Sigur că asta este doar o schiță, un punct de plecare.

Dar trebuie să cerem ceva mai mult decât un “Program Vacanța Mare” emis de unul-două creiere închise într-un dumnezeiesc birou dă șăf. Trebuie să cerem ceva mai mult decât un program care începe cu propunerea unui screening național de urgență cu teste care în realitate NU există astăzi niciunde, și se încheie cu recomandarea „Toți ceilalți cetățeni – fac curat în case”, a transmis Vlad Mixich, pe Facebook.

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA 21 APRILIE. 306 noi cazuri în ultimele 24 de ore. În total sunt 9.242 persoane infectate cu coronavirus

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Procesul care îl poate ruina pe Klaus Iohannis, blocat de o manevră. Ce a cerut moștenitoarea casei din Sibiu în instanță
Capital.ro
Se schimbă banii. EURO se transformă. Se aplică în toate statele membre UE
Playtech.ro
Șoferii care nu-și plătesc amenzile riscă să rămână fără permis. Noi sancțiuni pregătite pentru românii datornici
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Noi reguli în construcții. Mulți români vor fi afectați
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
TAXĂ nouă pentru proprietarii de mașini. Guvernul te obligă să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?