Testele COVID pe bază de salivă, cea mai bună opţiune în Uniunea Europeană. Oficialii români se ceartă la cuţite din cauza acestei soluţii

Ministrul Eduaţiei face apel la reprezentanţii din Sănătate şi cere teste rapide pe bază de salivă pentru detectarea cazurilor COVID în rândul şcolarilor.

08 apr. 2021, 11:01
Testele COVID pe bază de salivă, cea mai bună opţiune în Uniunea Europeană. Oficialii români se ceartă la cuţite din cauza acestei soluţii
foto: Twitter

Testele COVID pe bază de salivă, cea mai bună opţiune în Uniunea Europeană.  Solicitarea vine după ce în ultimele două luni de şcoală au fost folosite mai puţin de 2% din testele antigen rapide nazofaringiene disponibile.

Testele COVID pe bază de salivă, cea mai bună opţiune în Uniunea Europeană. Oficialii români se ceartă la cuţite din cauza acestei soluţii

Vlad Voiculescu spune că nu are bază legală să achiziţioneze aceste teste pentru instituţiile de învăţământ. Vicepremierul aşteaptă validarea testelor de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, iar INSP ţine să explice că România se raportează la documentele UE şi că în documentele UE definiţia de caz pentru testele de COVID-19 nu acoperă şi testele pe bază de salivă.

Totodată ministerele din ţara noastră aruncă responsabilitatea dintr-o parte în alta, în timp ce alte state membre UE nu au nicio problemă în a derula campanii de testare în masă folosind teste rapide pe bază de salivă în lupta contra COVID.

În plină carantină regională, guvernatorul landului austriac Burgenland, a anunţat la sfârşitul lunii martie că va demara o campanie de testare în masă în perioada sărbătorilor pascale. Guvernatorul Hans Peter Doskozil a declarat că va testa gratuit întreaga populaţie a ţinutului cu teste rapide non-invazive pe bază de salivă. Acesta a menţionat că au fost comandate 300.000 de teste rapide pe bază de salivă care vor fi distribuite tuturor locuitor din landul austriac.

„Fiecare dintre propriile noastre acţiuni pot ajuta la controlul pandemiei, pe de o parte, şi la transformarea pandemiei într-o spirală negativă, pe de altă parte”, a spus Doskozil, considerând testarea în masă cu teste rapide pe bază de salivă o soluţie la îndemână pentru controlul răspândirii noului coronavirus.

Franţa a aprobat încă din februarie înlocuirea testelor rapide antigen cu cele non-invazive pe bază de salivă pentru testarea săptămânală a elevilor. „Categoria prioritară sunt copiii şcolarizaţi pentru a identifica, fără a-i deranja prea mult, cazurile pozitive cu scopul de a prezerva şi proteja şcolile, care dorim să rămână deschise cât mai mult timp posibil”, anunţa în februarie ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran.

Citeste şi: Teste rapide din salivă, propunerea lui Florin Cîţu pentru revenirea la şcoală. „Sunt folosite ca metodă cam peste tot în lume”