Testul anti-Covid care îţi dă rezultatul în 20 de secunde. A fost deja aprobat în Marea Britanie şi folosit la aeroportul Heathrow

Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi produselor de uz medical (MHRA) a aprobat un test care depistează în 20 de secunde dacă o persoană este infectată cu virusul SARS-CoV-2, a anunţat vineri distribuitorul produsului, lansând un sistem care ar putea fi folosit în aeroporturi, arene sportive şi companii.

26 mart. 2021, 12:28
Testul anti-Covid care îţi dă rezultatul în 20 de secunde. A fost deja aprobat în Marea Britanie şi folosit la aeroportul Heathrow

Testele rapide sunt văzute drept o componentă principală a planului premierului Boris Johnson de ieşire din lockdown, însă au fost exprimate îngrijorări legate de acurateţea dispozitivelor actuale cu flux lateral (LFD). Noul produs Virolens, fabricat de start-up-ul britanic iAbra şi TT Electronics, foloseşte mostre de salivă şi a fost testat la aeroportul Heathrow Airport, după cum scrie The Telegraph.

Citeşte şi Teste obligatorii şi controale aleatorii. Germania e îngrozită de creşterea numărului de cazuri din Franţa şi sporeşte restricţiile la frontieră

Distribuitorul Histate a spus că îl va lansa imediat în urma aprobării primite de la MRHA, sperând la o folosire extinsă a sa în lunile următoare, dincolo de Heathrow şi celelalte aeroporturi din Regatul Unit.

Potrivit distribuitorului, testele au arătat o senzitivitate de 98,1%, ceea ce înseamnă foarte puţine rezultate fals negative, şi o specificitate de 99,7%, adică foarte puţine rezultate fals pozitive.

Citeşte şi Pfizer a început testele clinice pentru un medicament antiviral împotriva COVID-19

Premierul britanic Boris Johnson a avertizat la începutul acestei săptămâni că ”al treilea val” de infecţii cu noul coronavirus care se deplasează în prezent prin Europa s-ar putea îndrepta spre Regatul Unit. „Experienţa anterioară ne-a învăţat că atunci când prietenii noştri sunt loviţi de un val, acesta va ajunge, mă tem, şi pe ţărmurile noastre, şi mă aştept să-i simţim efectele la un moment dat„, a declarat Johnson. Întrebat în legătură cu riscul pe care îl presupun pentru programul de vaccinare britanic ameninţările Uniunii Europene de a bloca exporturile de vaccin către Marea Britanie, Boris Johnson a apreciat că nu se va întâmpla acest lucru.