Testul care îţi arată dacă ai dezvoltat simptome de cancer la plămâni

Cu prilejul Zilei Mondiale fără tutun, marcată anual pe 31 mai, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a lansat un test online cu ajutorul căruia poţi afla dacă ai simptome de cancer pulmonar, dar şi informaţii despre simptomele acestui tip de cancer.

01 iun. 2021, 03:28
Testul care îţi arată dacă ai dezvoltat simptome de cancer la plămâni

Simptome de cancer la plămâni. Testul este rapid, conţine doar nouă întrebări simple şi multe informaţii despre simptomatologia acestei boli.

Începând de azi, pe site-ul FABC, parcurgând doar nouă întrebări simple, românii pot afla mai multe informații despre simptomele cancerului pulmonar și dacă prezintă simptomele acestei boli pulmonare care provoacă anual în România peste 10.000 de decese.

Este foarte important de menționat faptul că acest test nu înlocuiește examenul medical, diagnosticarea sau tratamentul. Testul are rolul de a ajuta identificarea mai rapidă a simptomelor, medicul specialist fiind persoana cea mai potrivită pentru a oferi sfaturi și recomandări cu privire la probleme specifice de sănătate”, scrie în comunicatul de presă al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Testul online poate fi făcut aici.

Simptome de cancer la plămâni. Principalul factor de risc, fumatul

România depășește media europeană la consumul de tutun de-a lungul vieţii, situându-se la 49,5% consumatori sau foști consumatori, faţă de 41%, în medie, în populaţia europeană, arată statisticile. Vestea proastă este că fumatul ia amploare în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor.

Citeste si Alertă mondială. A apărut o nouă tulpină contagioasă a Covid 19. Se răspândeşte rapid pe calea aerului

Deși procentul adolescenților care fumează țigări este în ușoară scădere, acest beneficiu este contracarat de faptul că tot mai mulți copii și adolescenți se reorientează către țigări electronice și produse din tutun încălzit. Specialiştii evidenţiază faptul că fumatul în perioada adolescenței are consecințe negative semnificative, mai ales din punct de vedere cognitiv și comportamental.

Fumatul este direct implicat în apariția afecțiunilor respiratorii acute, a bolilor pulmonare cronice și a cancerului bronhopulmonar. Dintre bolile pulmonare cauzate de fumat face parte bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), care include emfizemul și bronșita cronică. De asemenea, fumatul este la originea majorității cazurilor de cancer pulmonar.

Riscul fumătorilor de a dezvolta cancer pulmonar este cu 15 – 30% mai mare față de nefumători. Astfel, cu cât creşte numărul anilor în care o persoană fumează şi numprul de ţigări pe zi, cu atât creşte şi riscul de îmbolnăvire.

Referitor la riscul de a contracta coronavirus, specialiştii OMS spun că riscul de a dezvolta o formă severă de COVID este mai mare la fumători decât la nefumători.

Citeste si STUDIU CORONAVIRUS: Imunitatea ar putea rămâne toată viaţa. Celulele care păstrează memoria virusului persistă în măduva osoasă