Testul nuclear nord-coreean: Analizele nu sunt în concordanţă cu afirmaţiile Phenianului. Magnitudinea a fost mai mică

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) 'a condamnat ferm', miercuri, noul test nuclear nord-coreean și a anunțat că va pregăti 'măsuri suplimentare' împotriva Phenianului, o amenințare ce ar însemna extinderea sancțiunilor.

RomaniaTV.net
06 ian. 2016, 20:08
Testul nuclear nord-coreean: Analizele nu sunt în concordanţă cu afirmaţiile Phenianului. Magnitudinea a fost mai mică

Datele preliminare colectate de Comisia pregătitoare a Organizației Tratatului pentru interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO) de la Viena indică faptul că magnitudinea evenimentului seismic detectat miercuri în Coreea de Nord a fost mai mică decât cea a evenimentului similar din 2013, a declarat șeful agenției ONU, citat de Reuters.

Zerbo a precizat că informațiile preliminare indică o magnitudine de 4,8 până la 4,9 miercuri, în timp ce în 2013 magnitudinea a fost de 5,1.

Într-o declarație adoptată în unanimitate, cele 15 țări membre (membrii permanenți și membrii aleși) ale Consiliului de Securitate, printre care și China, aliata Phenianului, informează că au decis ‘să înceapă să lucreze imediat asupra unor măsuri’ care să fie conținute ‘într-o nouă rezoluție a Consiliului de Securitate’, a declarat reporterilor ambasadorul Uruguayului la ONU, Elbio Rosselli, președintele consiliului în această lună.

Coreea de Nord a anunțat că a efectuat miercuri primul test reușit al unei bombe miniaturizate cu hidrogen, ceea ar marca intrarea sa în rândul statelor cu program nuclear avansat. Acest test a fost ordonat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-Un.Însă experții în arme atomice se îndoiesc de capacitatea acestei țări izolate de a ajunge la o asemenea dezvoltare, mai notează Reuters, cittaă de Agerpres.

Citeşte şi Avertismentul NATO pentru Coreea de Nord, după testarea unei bombe cu hidrogen
   
„În lumina gravității acestei încălcări, membrii Consiliului de Securitate vor începe să lucreze imediat la aceste măsuri într-o nouă rezoluție”, a precizat Rosselli, calificând testul „o violare clară a rezoluțiilor Consiliului de Securitate”.
   
Rosselli s-a exprimat după o sesiune de urgență a consiliului cerută de Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud.