Teze sub formă de eseu, varianta luată în cazul elevilor care învaţă în scenariul roşu

Secretarul de stat în Educaţie, Luminiţa Barcari, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că elevii care învaţă în scenariul roşu ar putea să susţină tezele sub forma unui eseu. De asemenea, secretarul de stat a făcut câteva precizări referitoare la olimpiade. 

RomaniaTV.net
26 oct. 2020, 09:33
Teze sub formă de eseu, varianta luată în cazul elevilor care învaţă în scenariul roşu

„Cu privire la teze, trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalți nu.

Am analizat posibilitatea susținerii tezelor semestriale indiferent de scenariul pe care îl avem, pentru că aceste teze sau lucrări scrise semestriale sunt prevăzute în ROFUIP (Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar – N.Red.) aprobat prin ordin de ministru și la a cărui elaborare au contribuit toți partenerii noștri sociali. La momentul respectiv, toți au fost de acord să se susțină aceste lucrări.

Și variantele ar fi:

– în scenariul verde, elevii să dea tezele normal
– în scenariul galben să susțină aceste lucrări atunci când vin elevii la clasă, profesorul având grijă ca elevii să aibă același tip de item
– Iar în scenariul roșu ne gândeam, dar aceasta este doar o variantă, – în funcție de disciplină pot fi concepute subiectele pentru teze adaptat în funcție de tipul de itemi la care se pretează fiecară disciplină. La Limba și literatura română, de exemplu, colegii mei au propus chiar un eseu. Dar este doar o variantă de lucru și după ce ne vom consulta cu partenerii noștri sociali – sindicatele, parintii, elevii – vom lua o decizie

Deci în scenariul roșu să fie o evaluare care să se preteze online, iar copilul să transmită lucrarea lui în timp real profesorului. Acestea sunt variante, dar noi am studiat toate posibilitățile și, în funcție de ce vom stabili la nivelul MEC, vă vom transmite un răspuns final”, a spus Luminiţa Barcari, secretar de stat în Educație.

Aceasta a făcut câteva precizări şi în cazul olimpiadelor.

„În ce privește olimpiadele, și aici sunt foarte multe discuții, pentru că sunt olimpiade care au și o probă practică, chimie, fizică, biologie, ceea ce în aceste condiții nu s-ar putea realiza.

Încă o problemă de luat în calcul: elevii care obțineau premiul I, II puteau intra fără admitere la facultate. De aceea trebuie să ne gândim foarte bine cum organizăm aceste olimpiade, pentru că putem fi acuzați că nu există obiectivitate sau nu există o transperanță a modului în care ei își rezolvă online cerințele – deci acestea sunt problemele pe care le luăm în calcul atunci când vom stabili dacă olimpiadele mai pot fi susținute în acest an sau nu”, a mai precizat secretarul de stat în Educaţie.

Monica Anisie anunţă schimbări importante în învăţământ: Tezele ar putea dispărea, iar olimpiadele s-ar putea desfăşura online

Ministrul Monica Anisie a anunţat noi schimbări în învăţământ. Tezele ar putea fi eliminate în anul şcolar 2020-2021, iar olimpiadele s-ar putea desfăşura online.

Întrebată dacă tezele vor fi eliminate în anul şcolar 2020-2021, ministrul Educaţiei a declarat că dacă va fi nevoie se va lua şi această măsură.

„Vom lua măsurile care se impun în funcție de situația creată, etapă cu etapă. Dacă va fi necesar, vom lua măsuri. Exact cum am făcut și în primăvară, când am luat decizia de a elimina tezele pentru că nu exista posibilitatea de a susține aceste examene”, a explicat Monica Anisie, potrivit stirileprotv.ro.

Ministrul Educaţiei anunţă un ordin care prevede normele de desfăşurare a orelor online. Acest ordin prevede reducerea drastică a materiei, renunţarea la anumite capitole de la diferite materii, adaptarea programei pentru predarea digitală, scurtarea orarului pentru elevi astfel încât să nu mai petreacă multe ore în faţa calculatorului, dar şi predarea multidisciplinară.

Potrivit ministrului, profesorii de limba și literatura romană, respectiv de engleză ar putea de exemplu să predea în tandem, pentru ca elevii să nu mai fie nevoiți să stea atât de multe ore în fața calculatorului.

Citeşte şi Academia de Poliţie a rămas fără acreditare, din cauza plagiatelor