The Economist: Lipsa de încredere a oamenilor a dus în România şi alte ţări din Est, la evitarea celor mai rele scenarii ale pandemiei

Publicația britanică The Economist a făcut o analiză în care compară pe de o parte încrederea populaţiei în autorităţi şi semeni cu gradul de restricţie aplicat de guverne pe perioada pandemiei. Acolo unde încrederea este mai scăzută, cum e cazul României, restricţiile au fost mai dure, dar şi cazuri de deces şi infecţie cu COVID-19 mai reduse.
Filip Stan
30 apr. 2020, 17:19
The Economist: Lipsa de încredere a oamenilor a dus în România şi alte ţări din Est, la evitarea celor mai rele scenarii ale pandemiei

Sondajele relevă în mod constant că locuitorii din nord-vestul Europei au încredere destul de mare în guvernele și concetățenii lor, în timp ce sudul și estul Europei se confruntă, dimpotrivă, cu o lipsă a încrederii în autorităţi. Concret, cifrele unui sondaj World Values Survey arată că peste 60% dintre suedezi spun că majoritatea oamenilor pot fi de încredere, în Italia procentul este de aproximativ 30%, în schimb în România procentul celor care sunt încrezători în semenii lor este de doar 7%. Un alt studiu, European Social Survey, solicită respondenților să își evalueze încrederea în politicieni pe o scară de la 1 la 10. În 2018, olandezii au înregistrat o medie de 5,4, polonezii 3,1, iar francezii și germanii se află între aceste procente. În schimb, unul din opt bulgari le-a dat politicienilor de la Sofia nota 0.

Citeşte şi Scădere record a emisiilor de carbon. Pandemia de coronavirus a adus poluarea la nivelul anului 2010

Astfel de rezultate reflectă diferențe socio-culturale profunde, relevă un articol publicat de The Economist. Încrederea mai mare se corelează cu bogăția mai mare, cu mai puțină criminalitate și cu alte valori ale bunăstării. Pe de altă parte însă, această stare de lucruri pare să influențeze reacţia avută de aceste state la pandemia de COVID-19. Țările în care încrederea cetăţenilor este mai mare au implementat în general restricţii mai puțin stricte. În loc să aplice aspru normele de distanțare socială, guvernele lor se bazează pe cetățeni să respecte liniile directoare. „Ce metodă este mai bună? Răspunsul este complicat”, admite The Economist.

Luăm spre exemplu România, unde o brutală dictatură comunistă, urmată de decenii de corupție, i-a făcut pe cetățeni suspicioşi faţă de instituții și unii faţă de alţii. În imposibilitatea de a se baza pe bunăvoința publică, guvernul a răspuns crizei generate de COVID-19 cu restricţii dure, declarând starea de urgență chiar înainte de primul deces oficial de coronavirus. Declarațiile pe proprie răspundere sunt obligatorii pentru cei care pleacă de acasă. În perioada 24 martie – 19 aprilie, poliția a dat 200.000 de amenzi (în valoare de 85 de milioane de dolari). Majoritatea românilor practică distanțarea socială, spune Barbu Mateescu, sociolog român. Amenzile nu sunt singurul motiv, o fac şi pentru că puțini au încredere în sistemul de sănătate. Unii își amintesc de lipsa de alimente în anii 1980 și au trecut rapid la aprovizionarea pe modul de criză„, mai scrie publicaţia britanică.

În Vest, restricţiile cele mai dure sunt unde e mortalitatea mai mare

Ca și România, multe țări est-europene cu încredere scăzută în semeni şi autorităţi au aplicat restricţii dure și rapide. Serbia, Grecia și alte state balcanice au impus stări de urgenţă. Croația solicită un permis eliberat de guvern pentru a călătoria între orașe. Polonia, printre primele țări care și-a închis granițele, le interzice copiilor sub 13 ani să plece de acasă fără să fie însoţiţi de un adult, cumpărătorii sunt obligaţi să poarte mănuși de unică folosință, iar măştile de protecţie sunt obligatorii în public. Astfel de reacții au ajutat la Europa de Est să evite scenariile cele mai rele ale pandemiei. Ratele de deces confirmate în Polonia și România reprezintă mai puţin de o zecime din țări precum precum Franța, Italia sau Spania. Ratele mai mici de testare reprezintă doar o fracțiune din această diferență de cifre.

Citeşte şi Premierul Rusiei, Mihail Mişustin, are coronavirus. Momentul în care i-a comunicat în direct, lui Putin că este infectat VIDEO

În Europa de Vest, în mod surprinzător, restricţiile cele mai dure sunt acolo unde pandemia este mai mortală. În Franța, Italia și Spania sunt interzise adunările publice și vizitele sociale, întreprinderile neesențiale sunt închise, la fel ca şi parcurile și plajele. Poliția franceză a dat peste 400.000 de amenzi pentru încălcarea restricţiilor, iar în Spania totalul a ajuns la aproape 800.000, cu aproape 7.000 de arestări. Şi aceste restricţii dure reflectă o neîncredere răspândită în rândul populaţiei. În Polonia procentul de încredere este în jur de 20%, în timp ce în Franţa Italia şi Spania doar 25-30% din cetăţeni au încredere în guvern şi semeni, la jumătate faţă de Suedia.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”