The Economist: „Oare şcolile din România produc idioţi?”

Publicaţia britanică The Economist îşi exprimă pe blogul său nedumerirea faţă de situaţia învăţământului din România, având în vedere că un elev de liceu din doi a picat Bacalauraureatul, iar pe de altă parte, din România ajung în străinătate unele dintre cele mai luminate minţi din lume.
Romania TV
07 aug. 2012, 18:26
The Economist:

Această ciudăţenie îi intrigă pe cei din afară, care nu mai înţeleg ce se întâmplă cu standardele învăţământului românesc.

În mod paradoxal, România este ţara în care se nasc cele mai strălucite minţi din lume. Aici, rata copiilor superadotaţi este dublă faţă de media mondială, remarcă The Economist.

Reuşitele sunt văzute însă ca efect al muncii individuale combinată uneori cu ajutorul unui profesor bun, şi nu ca rezultat al unui sistem de educaţie eficient, este una dintre concluziile pe care le trage prestigioasa publicaţie britanică.

Aceasta mai constată că opţiunile celor care iau Bacalaureatul sunt, practic, două: să plece din ţară pentru a studia la universităţi de prestigiu din străinătate sau să rămână în România şi să se lupte mai departe cu un sistem de educaţie precar.

„Mulţi dintre cei care ajung la studii în ţări străine rămân acolo după absolvirea facultăţii, îşi iau o slujbă şi trăiesc ca imigranţi pentru tot restul vieţii lor. Fenomenul a luat amploare în România mai ales de când ţara a aderat la Uniunea Europeană.

Taxele universitare s-au redus atunci substanţial pentru studenţii români, iar permisele de muncă s-au obţinut cu mai multă uşurinţă”, mai scrie The Economist, adăugând că „tinerii care au optat pentru reîntoarcerea în România după absolvirea studiilor în străinătate sunt în general mult mai bine calificaţi decât cei care au studiat în ţară”. Pe de altă parte, aceşti tineri care se întorc în România sunt plătiţi mai prost decât în străinătate, acesta fiind şi motivul pentru care unii dintre ei se reîntorc în străinătate.

Creierul, mai tare ca sistemul

România este cotată şi ca ţara în care se nasc unele dintre cele mai strălucite creiere din lume, rata copiilor cu calităţi intelectuale deosebite fiind de două ori mai mare decât media din întrega lume, mai scrie The Economist. În iulie, România ieşit pe locul I în Europa la Olimpiada Internaţională de Matematică şi pe locul 10 în primele 100 de ţări din toată lumea. În schimb, niciuna dintre universităţile din România nu a intrat în topul 500 internaţional.

Tot în România, după căderea comunismului în 1989, Ministerul Educaţiei şi-a schimbat ministrul de 19 ori. Fiecare ministru care s-a succedat în fotoliul Educaţiei a cerut vehement reformă, însă viziunea diferită a fiecăruia dintre ei a provocat confuzie.

Unul dintre motivele eşecului învăţământului românesc este şi lipsa de fonduri. De pildă, anul acesta, bugetul pentru învăţământ a scăzut la 3,6%, din PIB, în timp ce media europeană este de 5% din PIB. Un alt motiv este corupţia din sistem, mita devenind un mijloc de promovare pentru mulţi dintre studenţi.  Un alt motiv este sărăcia, numărul copiilor care abandonează şcoala triplându-se în 2000-2007, potrivit UNICEF, iar criza financiară instalată în 2008 a agravat situaţia. Aşa că nu e de mirare că profesorii calificaţi care sunt plătiţi cu mai puţin de 400 de euro pe lună îşi abandonează meseria şi sunt înlocuiţi cu alţii slab calificaţi, începători.

Dar în timp ce învăţământul de stat se luptă cu sărăcia, unele dintre universităţile particulare scot profituri uriaşe, mai constată The Economist, pentru că aceste aşa-numite „fabrici de diplome” primesc în fiecare an un mare număr de studenţi şi, de regulă, calitatea învăţământului din aceste instituţii este sub nivelul celor de stat.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
La ce vârstă te poți pensiona anticipat, în funcție de anul nașterii și de stagiul de cotizare. Ce prevede legea
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
Playtech.ro
Furtuni electrice în România. Meteorologii AccuWeather anunță când se strică vremea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un celebru serial revine pe micile ecrane. Vor fi surprize mari în noul sezon
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile