The New York Times a reparat o nedreptate publicând necrologurile a 15 femei celebre

The New York Times a reparat o nedreptate, publicând joi necrologurile a 15 femei celebre pe care cotidianul american nu le-a difuzat la decesul lor, cu scopul de a celebra cea de-a 41-a Zi Internaţională a drepturilor femeilor, notează AFP, potrivit News.ro.

RomaniaTV.net
08 mart. 2018, 19:15
The New York Times a reparat o nedreptate publicând necrologurile a 15 femei celebre

Romanciera britanică Charlotte Brontë (1855), poeta americană Sylvia Plath (1963), devenită un simbol al feminismului, sau fotografa Diane Arbus (1971) fac parte dintre aceste celebrităţi care au fost „neglijate” de marele cotidian newyorkez. 

„Din 1851, necrologurile din The New York Times au fost în special ale bărbaţilor albi. Astăzi, adăugăm poveştile a 15 femei remarcabile”, a explicat ziarul. 

„Marea parte” a personalităţilor publicate în această rubrică erau „bărbaţi, în majoritate albi” (…) Chiar dacă în anii din urmă, unul din cinci negrologuri publicate era al unei femei”, a precizat ziarul, subliniind că sub-secţiunea „Neglijate” va reveni în mod regulat. 

În afară de Brontë, Plath şi Arbus, The Times a publicat joi necrologurile celorlalte 12 femei în ediţia online. 

Au fost amintite Ida Wells, o jurnalistă de culoare care a militat împotriva linşajului afro-americanilor din sudul Statelor Unite la începutul secolului al XX-lea, poeta chineză feministă şi revoluţionară Qiu Jin, Mary Ewing Outerbridge, care a adus tenisul în Statele Unite la începutul anilor 1870, sau Madhubala, legendă a Bollywood-ului al cărei destin „îl reflecta pe cel al lui Marilyn Monroe”.