The New York Times: SUA şi Rusia au avut cel puţin cinci discuţii secrete, după întâlnirea dintre Biden şi Putin. Ce s-a vorbit departe de ochii lumii

Potrivit The New York Times, Rusia și SUA au purtat o serie de „discuții secrete” pe diverse subiecte după întâlnirea din iunie a șefilor de stat. Printre altele, se spune că problema atacurilor hackerilor a fost adusă în discuție.

01 nov. 2021, 14:39
The New York Times: SUA şi Rusia au avut cel puţin cinci discuţii secrete, după întâlnirea dintre Biden şi Putin. Ce s-a vorbit departe de ochii lumii

The New York Times scrie despre întâlnirile secrete dintre reprezentanții Rusiei și Statelor Unite, spunând că ar fi avut loc la scurt timp după summitul dintre Vladimir Putin și Joe Biden. În material se arată că reprezentanții guvernului SUA ar fi călătorit deja de trei ori la Moscova, iar alte întâlniri ar fi avut loc pe „teren neutru”, în Finlanda și Elveția.

Printre altele, americanii ar fi adus în discuţie problema securității cibernetice și a oferit Rusiei detaliile hackerilor care sunt bănuiți că ar fi atacat SUA. Potrivit unui oficial american de rang înalt rămas anonim, Washingtonul așteaptă acum pași suplimentari din partea Moscovei.

Negocierile pentru controlul armelor sunt un alt subiect de pe ordinea de zi a reuniunilor secrete, a spus acesta. Potrivit oficialilor americani, Rusia este pregătită să lucreze la restabilirea acordului nuclear cu Iranul. În ceea ce privește discuțiile privind programul nuclear cu Coreea de Nord, Moscova dă dovadă de puțin entuziasm, dar își arată disponibilitatea de a coopera.

Citeşte şi Rusia îl recunoaşte în sfârşit pe Joe Biden drept noul preşedinte al SUA. Vladimir Putin l-a felicitat, după şase săptămâni, pentru victoria în alegeri

Chiar dacă până acum discuțiile au adus puține concrete, ele au făcut în aşa fel încât tensiunile dintre cele două națiuni să nu scape de sub control, mai arată materialul.

Recent, relațiile dintre Moscova și Washington au ajuns la un minim al ultimilor ani. Astfel, Washingtonul le recomandă cetățenilor ruși să meargă în capitala Poloniei, Varșovia, pentru a solicita vize pentru SUA, deoarece consulatele SUA din Rusia nu au capacitate suficientă, din cauza lipsei de personal. Moscova acuză însă că Washingtonul însuși a boicotat constant activitatea consulară din Rusia și a conceput în mod deliberat o procedură complicată pentru cetățenii ruși.

Citeşte şi Rusia, din nou ameninţătoare în Marea Neagră. Aliaţii strategici ai României din NATO se dotează cu nave produse de Naval Group