The Sun şi The Daily Telegraph introduc taxe pentru conţinutul lor online

Tabloidul The Sun, cel mai vândut ziar din Marea Britanie, şi cotidianul de interes general The Daily Telegraph au anunţat că vor introduce taxe pentru accesarea conţinutului lor online

27 mart. 2013, 11:33
The Sun şi The Daily Telegraph introduc taxe pentru conţinutul lor online

The Sun, un ziar editat de compania News International, deţinută de magnatul Rupert Murdoch, va introduce o taxă pentru accesul la conţinutul său online în cea de-a doua jumătate a lui 2013, scrie Mediafax.

Mike Darcey, directorul executiv al News International, a declarat că actuala strategie a companiei – care le permite milioanelor de cititori accesul gratuit la conţinutul publicat pe site-ul The Sun – nu este sustenabilă.

Site-ul The Sun este accesat în prezent de circa 30 de milioane de useri în fiecare lună, o cifră de peste zece ori mai mare decât tirajul zilnic al publicaţiei pe hârtie (2,4 milioane de copii).

Introducerea sistemului de plată pentru accesarea conţinutului online al The Sun în cea de-a doua jumătate a acestui an va coincide cu lansarea proiectului pe care tabloidul îl are cu Premier League, care va permite publicarea pe site-ul ziarului a unor înregistrări video cu golurile şi cu cele mai importante faze din meciuri.

Pe de altă parte, şi publicaţia britanică The Daily Telegraph, editată de Telegraph Media Group, va taxa conţinutul său online, dar încă nu a anunţat momentul în care va fi implementat acest sistem. The Daily Telegraph va deveni astfel primul ziar naţional de interes general din Marea Britanie care va introduce sistemul de taxare a conţinutului postat pe site-ul său.

Cititorii telegraph.co.uk vor avea acces liber la 20 de articole online pe lună. Apoi, cititorii trebuie să plătească o taxă de 1,99 lire sterline pe lună (20 de lire sterline pe an), pentru a avea acces la conţinutul online al The Daily Telegraph şi la cel care poate fi citit de pe telefoanele inteligente (smartphone).

Va exista şi posibilitatea abonării la un pachet digital complet, care va include accesul la conţinutul online al The Daily Telegraph şi Sunday Telegraph, pe tablete, pentru 9,99 lire sterline pe lună (99 de lire sterline pe an).

În ambele variante, înainte de a cere o taxă, Telegraph Media Group le va permite cititorilor site-urilor sale să le „testeze” gratuit timp de o lună.

Decizia The Telegraph de a introduce sistemul de taxare a conţinutului său online vine după lansarea, în noiembrie, a acestui model de plată pentru site-ul său internaţional. Potrivit oficialilor companiei, nouă din zece persoane care au avut acces gratuit timp de o lună la site-ul publicaţiei şi-au arătat interesul de a se abona.

„Vrem să dezvoltăm o relaţie apropiată cu cititorii noştri din mediul digital în Marea Britanie”, a spus Tony Gallagher, editorul The Telegraph. El a precizat că, în lunile următoare, vor fi dezvăluite o serie de produse digitale de care abonaţii loiali ai The Telegraph se vor putea bucura.

Sistemul de taxare a conţinutului online, cu posibilitatea accesului gratuit la câteva materiale pe lună, a fost deja introdus de mai multe publicaţii din Statele Unite ale Americii, printre care şi The New York Times, şi din Canada.

În Marea Britanie, acest sistem a fost deja implementat de publicaţia economică Financial Times.

În schimb, tot conţinutul de pe site-urile The Times şi The Sunday Times poate fi accesat numai în baza unor taxe.