Theodor Stolojan, propunere surpriză în plin scandal legat de pensiile speciale

Fostul preşedinte al PNL Theodor Stolojan propune un nou sistem de pensii, ocupaţionale, prin care atât angajatul, cât şi angajatorul să contribuie cu un procent din venituri pentru viitorul pensionar.

01 apr. 2023, 23:23
Theodor Stolojan, propunere surpriză în plin scandal legat de pensiile speciale

Fostul premier Theodor Stolojan a explicat că problema legată de pensiile speciale reprezintă un angajament în cadrul PNRR.

”Problema cu pensiile speciale, sigur, ne-am angajat prin PNRR să facem o reformă a lor, bazată, adică să aşezăm aceste sisteme de pensii pe contributivitate şi pe sustenabilitate. Problema nu-i că am băgat în PNRR. Probabil că noi trebuie să facem o asemenea reformă în România. Sigur că oamenii sunt revoltaţi de mărimea pensiei la care s-a ajuns cu aceste pensii speciale. Pentru că pensii speciale, cum vreţi să le spuneţi, de serviciu special, există şi în alte ţări”, a declarat Theodor Stolojan, la Digi 24.

Fostul lider PNL a precizat că Parlamentul ar trebui să decidă tipul de pensii ”pe baza propunerilor Guvernului, în ce sectoare ale economiei, ale societăţii, în afară de pensia normală, bazată pe contributivitate, de pilonul doi, pensiile private obligatorii, mai e nevoie şi de un alt gen de pensie de serviciu special”.

Citește și: Boloș și Budăi merg la Bruxelles pentru negocieri cu oficialii europeni pe tema pensiilor speciale

”Deci, Parlamentul trebuie să judece aceste lucruri pentru zona publică. Propunerea pe care am făcut-o eu este următoarea, avem o realitate cu care trebuie să dialogăm. Realitatea este că avem la ora actuală sisteme de pensii speciale, avem pensii la plată şi nu te poţi juca acum. Deci eu spun următorul lucru: acolo unde considerăm că avem nevoie şi de alte pensii decât cele pe pilonul unu, pilonul doi, care sunt pentru toată lumea de la 1 ianuarie 2024 punem în aplicare o legislaţie care o avem. Pensii ocupaţionale, astea-s pensii de serviciu, dacă vreţi pensii ocupaţionale. Care e diferenţa pe pensiile ocupaţionale? Presupun că şi angajatorul şi angajatul să contribuie cu un procent din venituri şi să constituie un fond de pensii care funcţionează aşa cum e pilonul doi la pensiile private, deci nu mai e un transfer de la cei care azi muncesc la cei care sunt la pensie. (…) Eu sunt beneficiar de pensie de la Banca Mondială, unde am lucrat 6 ani de zile, şi funcţionăm pe constituire a unui fond de pensii şi unde este limitată ca procent, iar de la Parlamentul European poţi să ai câteva date, vrei, pensia nu poate depăşi un procent”, a mai declarat Stolojan.

Citește și: Proiectul legii pensiilor speciale, adoptat în Senat. Parlamentarii USR și AUR protestează pe hol: ”Tăiați pensiile speciale!”

Theodor Stolojan s-a referit şi la pensiile magistraţilor.

”Aş vrea să mai fac o singură precizare vis-a-vis de pensiile speciale în cazul magistraţilor. Ştiţi că Curtea Constituţională, la un moment dat, a venit şi a spus că dacă te atingi de pensiile speciale înseamnă că ataci independenţa magistraţilor. În Constituţia României nu există nicio referire, niciun cuvânt, cu privire la pensii speciale şi ideea că dacă ai o pensie de 20.000 lei, cum e pensia medie la magistraţi, îi aplici un impozit progresiv. Înseamnă că ataci în independenţa justiţiei. (…) Deci, Curtea Constituţională a fost în deplin conflict de interese când a dat acea decizie, pentru că majoritate a membrilor Curţii Constituţionale sunt beneficiar de acest gen de pensii speciale”, a adăugat Theodor Stolojan.