Theresa May, despre atacul cu bombe din Siria: O operaţiune de succes, „un mesaj clar” împotriva folosirii armelor chimice

Premierul britanic Theresa May a susţinut sâmbătă că atacurile cu bombe executate în Siria de ţara sa, alături de Franţa şi SUA, au fost "un succes" şi că au dorit să transmită regimului lui Bashar al Assad un "mesaj clar" de condamnare a folosirii de arme chimice asupra sirienilor. 

RomaniaTV.net
14 apr. 2018, 09:40
Theresa May, despre atacul cu bombe din Siria: O operaţiune de succes, „un mesaj clar” împotriva folosirii armelor chimice

„Această acţiune colectivă transmite un mesaj clar: comunitatea internaţională nu va bate în retragere şi nu va tolera folosirea de arme chimice”, a declarat Theresa May într-o conferinţă de presă, adăugând că atacurile au fost „deopotrivă juste şi legale”.

„Nu a fost vorba de o intervenţie în războiul civil, nu a fost vizată o schimbare de regim. A fost vorba de o lovitură limitată, ţintită şi eficientă, cu limite clare”, a insistat premierul britanic.

Theresa May a subliniat că ţara sa nu va tolera niciodată folosirea armelor chimice.

„Consider că măsurile luate au slăbit considerabil capacitatea regimului sirian de a folosi arme chimice”, a afirmat ea.

„Deşi evaluarea completă a atacurilor este încă în desfăşurare, suntem încrezători în succesul lor”, a adăugat May.

Atacurile au fost o reacţie la dovezile semnificative care indică faptul că forţele regimului preşedintelui Bashar al-Assad sunt responsabile de atacul cu arme chimice de la periferia Damascului, a continuat premierul britanic.

Marea Britanie şi statele occidentale au încercat pe toate căile diplomatice să stopeze folosirea armelor chimice, însă în mod repetat aceste eforturi au fost zădărnicite, a adăugat May, făcând referire şi la blocarea prin veto de către Rusia a unei rezoluţii ce prevedea iniţierea unei anchete independente privind atacul chimic de la periferia Damascului.

„Astfel nu exista nicio alternativă practică la folosirea forţei pentru a distruge şi descuraja folosirea armelor chimice de către regimul sirian”, a conchis Theresa May, citată de Mediafax.

Patru avioane britanice multirol de tip Tornado au atacat cu rachete Storm Shadow un obiectiv militar în apropiere de Homs, existând informaţii că în acel loc erau depozitate arme chimice, a comunicat Ministerul Apărării de la Londra.

Atacul, efectuat în coordonare cu SUA şi Franţa, a fost „limitat şi precis”, fiind luare măsuri de minimizare a potenţialelor pierderi umane în rândul populaţiei civile, a declarat May.

Premierul britanic a avertizat că atacurile au vizat Siria, însă reprezintă un mesaj către oricine foloseşte arme chimice. Marea Britanie a acuzat Rusia de implicare în atacul neurotoxic de la Salisbury, care l-a vizat pe un fost spion rus şi fiica acestuia. Moscova însă a respins în mod repetat acuzaţiile.