Theresa May va fi noul premier britanic. S-a angajat să facă din Brexit un succes

Theresa May, singura candidată rămasă în cursă pentru succesiunea premierului britanic David Cameron, a declarat luni că, sub conducerea sa, țara sa va rămâne pe deplin angajată față de ieșirea din Uniunea Europeană, în pofida poziției sale anti-Brexit din campania pentru referendumul din 23 iunie.

11 iul. 2016, 12:06
Theresa May va fi noul premier britanic. S-a angajat să facă din Brexit un succes

‘Brexit înseamnă Brexit’ și ‘vom face din el un succes’, se angajează Theresa May. ‘Nu va exista nicio încercare de a rămâne în interiorul UE (…) nicio tentativă de a reveni pe ușa din spate’, a declarat May în fața susținătorilor și a jurnaliștilor prezenți la lansarea campaniei sale pentru preluarea conducerii Partidului Conservator. ‘Brexit înseamnă Brexit’ și ‘vom face din el un succes’, a dat ea asigurări.

Cu același prilej, actualul ministru de interne a subliniat că, sub conducerea sa, partidul ‘se va pune în slujba oamenilor care muncesc (…) și se va asigura că economia noastră funcționează cu adevărat pentru toți’, potrivit Agerpres.

‘În săptămânile următoare voi stabili cum să trecem economia prin această perioadă de incertitudine (…), să creăm locuri de muncă mai bine plătite, să negociem cele mai bune condiții pentru plecarea Marii Britanii din UE și să ne construim un rol nou în lume’, a adăugat Theresa May, informează Agerpres.

Citeşte şi Klaus Iohannis, promisiune după BREXIT: Mă voi implica în protejarea intereselor românilor din Marea Britanie

Întrebată despre cum intenționează să negocieze accesul Marii Britanii la piața comună, Theresa May a afirmat că țara are nevoie de ‘cel mai bun contract comercial, pentru bunuri și servicii’. ‘Este clar, de asemenea, că votul pentru Brexit a fost un mesaj ce cheamă la un control al liberei circulații a persoanelor. Situația nu poate continua ca astăzi’, a explicat ea.

O mie de avocați i-au scris premierului David Cameron pentru a-i cere să cântărească ‘avantajele și riscurile’ activării articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, ce ar declanșa divorțul oficial de Uniunea Europeană, în timp ce o petiție cu milioane de semnături reclamă convocarea unui nou referendum. Guvernul de la Londra a exclus însă sâmbătă varianta organizării unei noi consultări, subliniind că trebuie ‘pregătit procesul de ieșire din UE’.