Theresa May: Ieşirea din UE fără un acord se va face numai cu consimţământul parlamentului

Publicat: Marţi, 26 Februarie 2019 06:53 // Actualizat: Marţi, 26 Februarie 2019 15:45 // Sursa: romaniatv.net

Regatul Unit va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord pe 29 martie numai dacă parlamentul britanic îşi va da consimţământul, a anunţat marţi, în faţa Camerei Comunelor, premierul Theresa May, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE "Regatul Unit va ieşi (din UE) pe 29 martie fără un acord numai cu consimţământul explicit al Camerei Comunelor", a dat asigurări şefa executivului britanic.

Ea le-a promis parlamentarilor că, în cazul în care până pe 12 martie nu aprobă un acord revizuit privind Brexitul - dacă s-ar ajunge la un astfel de acord cu UE -, le va cere să se pronunţe prin vot asupra unei ieşiri din UE fără acord.

Dacă deputaţii Camerei Comunelor resping un Brexit fără acord, atunci pe 14 martie se va desfăşura un alt vot pentru o ''extindere scurtă, limitată'' a perioadei de negociere prevăzute de articolului 50 din Tratatul UE dincolo de data de 29 martie. Totuşi, Theresa May a adăugat că o asemenea amânare a Brexitului nu trebuie să meargă mai departe de sfârşitul lunii iunie şi că trebuie să se apeleze la ea doar o singură dată.

________

Prim-ministrul britanic Theresa May urmează să propună în mod oficial excluderea posibilităţii ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord, lucru care ar putea duce la amânarea Brexit cu două luni.

Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar Guvernul Theresa May speră să obţină concesii suplimentare din partea Bruxellesului pentru a putea evita producerea unui Brexit fără acord.

Partidul Laburist, aflat în opoziţie, va cere convocarea unui nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană în cazul în care Camera Comunelor va respinge propunerile formaţiunii privind producerea Brexit.

"Premierul Theresa May a intrat într-o situaţie contracronometru într-un mod lipsit de inteligenţă, în încercarea de a-i forţa pe deputaţi să aleagă între acordul său eşuat şi ieşirea din UE fără acord. Nu putem accepta şi nu vom accepta", afirmă Jeremy Corbyn, conform unei declaraţii obţinute de postul Sky News.

Conform unor informaţii obţinute de publicaţia The Telegraph, Theresa May ia în considerare amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană cu două luni, dacă nu se va reuşi încheierea unui acord până în data de 12 martie. Oficialii guvernamentali au întocmit pe parcursul ultimelor două zile o listă de opţiuni, pentru a evita demisiile mai multor miniştri, nemulţumiţi de posibilitatea ieşirii Marii Britanii din UE fără un acord.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
acord brexit Brexit Marea Britanie Theresa May UE
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8746
RON
20 Oct
noapte 4 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H