Theresa May vrea un summit extraordinar prin care să amâne data limită a Brexitului până la 30 iunie

Premierul britanic Theresa May a anunţat că le va solicita liderilor Uniunii Europene, la summitul extraordinar ce are loc miercuri seară la Bruxelles, să amâne data limită a Brexitului până la 30 iunie, astfel încât Regatul Unit să poată părăsi Uniunea Europeană într-o manieră ordonată, informează Reuters.

10 apr. 2019, 16:05
Theresa May vrea un summit extraordinar prin care să amâne data limită a Brexitului până la 30 iunie

”Obiectivul acestui summit este de a agrea o amânare care să ne ofere mai mult timp pentru a conveni un acord de retragere din UE într-o manieră ordonată şi fără probleme”, a spus May la sosirea la Bruxelles, unde va lua parte la o reuniune cu liderii celorlalte 27 de state membre ale UE.

Theresa May a adăugat că, deşi va solicita o amânare a Brexitului până la 30 iunie, ţara sa ar putea părăsi blocul comunitar în 22 mai, pentru ceea ce şefa executivului britanic a numit un ”viitor mai luminos”, informează Agerpres.

La ora locală 18:00 (19:00 ora României) liderii statelor din UE27 vor avea un schimb de opinii cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Jumătate de oră mai târziu este prevăzută reuniunea cu premierul britanic Theresa May, după care şefii de stat sau de guvern din UE27 vor avea o cină de lucru.

La final este prevăzută o conferinţă de presă a preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, şi a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Citeşte şi Agenţia vămilor suplimentează personal în vederea unui Brexit fără acord

În parlamentul britanic nu s-a putut forma o majoritate favorabilă acordului convenit de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul întrucât deputaţii pro-europeni au estimat că acesta va menţine legături prea slabe cu UE, în timp ce deputaţii susţinători ai Brexitului au considerat că, dimpotrivă, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană din cauza clauzei de ”backstop” pentru frontiera nord-irlandeză, clauză pe care liderii europeni au refuzat să o renegocieze, potrivit Agerpres.

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că dacă Regatul Unit va opta pentru o uniune vamală cu UE după Brexit, aceasta ar putea rezolva şi problema sensibilă a frontierei nord-irlandeze. Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, cere la rândul său rămânerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu blocul comunitar, idee neagreată de numeroşi conservatori ai premierului May, mai ales de cei care susţin o separare clară de UE.

Dacă Brexitul nu va fi efectiv până la data organizării alegerilor europene din 23-26 mai, Regatul Unit este obligat să participe la acest scrutin.