Tiberiu Nițu: Trimiterea dosarului Revoluției la parchetul militar nu fracturează urmărirea penală

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a precizat, joi, că trimiterea dosarului Revoluției la parchetul militar nu afectează urmărirea penală, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
06 mart. 2014, 13:42
Tiberiu Nițu: Trimiterea dosarului Revoluției la parchetul militar nu fracturează urmărirea penală

El a explicat că, potrivit modificărilor din noul Cod de procedură penală, cauza va fi trimisă parchetului militar deoarece sunt cercetați atât militari, cât și civili, iar în această situație competența aparține procurorilor militari.

El a mai precizat că actualele prevederi nu sunt în contradicție cu o decizie anterioară a Curții Constituționale a României, care prevedea că, atunci când sunt militari și civili într-un dosar, să fie judecați și anchetați de o instanță civilă și, respectiv, de un parchet civil.

„Momentan nu se bat cap în cap. Practica CEDO a statuat că persoanele civile trebuie judecate de instanțe civile. Nu a avut în vedere cine efectuează urmărirea penală. Acesta este principiul de la care trebuie să plecăm. Codul de procedură penală reglementează faptul că în situația urmăririi penale, nu a judecății, ancheta o efectuează procurorii militari. La finalul anchetei, procurorii militari, dacă consideră că soluția este de trimitere în judecată, vor sesiza instanța civilă, dar urmărirea penală o face procurorul militar și această soluție nu presupune o fractură, o rupere a urmăririi penale „, a mai explicat procurorul general.