Tiberiu Niţu: În 2014 activitatea procurorilor a fost vizată de presiuni exterioare sistemului

Procurorul general Tiberiu Nițu a declarat marți că anul 2014 a fost unul greu pentru parchete, activitatea procurorilor fiind adesea ținta unor presiuni exterioare sistemului, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
10 mart. 2015, 13:53
Tiberiu Niţu: În 2014 activitatea procurorilor a fost vizată de presiuni exterioare sistemului

„2014 a fost și un an în care activitatea procurorilor a fost, adesea, ținta unor presiuni exterioare sistemului. Ați reușit însă să fiți obiectivi și imparțiali. Vă cer să manifestați în continuare aceeași independență și să dovediți aceeași fermitate și același profesionalism în anchetele dumneavoastră. Să nu ne amăgim că în anul 2015 astfel de presiuni vor dispărea. Personal, voi reacționa prompt și ferm de fiecare dată când independența procurorilor va fi atacată”, le-a spus Nițu șefilor din parchete, cu ocazia prezentării raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2014.

Nițu a punctat obiectivele principale ale Ministerului Public pentru anul 2015: intensificarea activităților de combatere a infracțiunilor de corupție și a celor asimilate infracțiunilor de corupție, a criminalității organizate, a infracțiunilor de evaziune fiscală și contrabandă, a conflictului de interese, a spălării de bani; măsuri pentru creșterea gradului de recuperare a prejudiciilor; uniformizarea jurisprudenței, pentru asigurarea predictibilității în aplicarea legii; măsuri pentru desfășurarea de anchete penale efective și în termene rezonabile și evitarea încălcării celorlalte drepturi garantate de CEDO; continuarea demersurilor pentru echilibrarea volumului de activitate al parchetelor.

Tiberiu Nițu a mai spus că în anul 2015 va fi continuat programul privind reabilitarea și modernizarea sediilor parchetelor.

Astfel, se vor finaliza sediile parchetelor din Brașov, Vrancea și Constanța, vor continua lucrările la Târgu Mureș, iar în sediul central al Parchetului General se va muta Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

De asemenea, sunt făcute demersuri pentru accesarea fondurilor puse la dispoziție prin programul POCA 2014 — 2020, pentru a institui în cadrul parchetelor un sistem integrat de management al înregistrărilor video și audio, față de noile cerințe ale Codului de procedură penală în materia audierii persoanelor, care reclamă asigurarea tuturor mijloacelor tehnice necesare unor camere de anchetă, stocare de date, arhivă electronică.

În plus, se află în studiu fezabilitatea creării unei platforme care să permită accesul online al cetățenilor în vederea aflării stadiului dosarelor în care sunt părți.