Tiberiu Urdăreanu: S-au interesat mulţi de UTI. S-au gândit că de voie, de nevoie, vând, şi vând pe nimic

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, deţinătorul UTI, declară într-un interviu pentru Profit.ro, întrebat dacă are vreun român bani să cumpere tot grupul UTI, că s-ar bucura mult să se întâmple ca în cazul Netcity şi să poată vinde unui capitalist român, dar să fie un investitor strategic. El spune că, din cauza problemelor pe care le-a avut, au fost mulţi care s-au interesat de UTI, însă mare parte dintre ei căutau chilipiruri, gândindu-se că va vinde pe nimic.

21 oct. 2016, 12:58
Tiberiu Urdăreanu: S-au interesat mulţi de UTI. S-au gândit că de voie, de nevoie, vând, şi vând pe nimic

Întrebat ce urmează la vânzare după Netcity, Urdăreanu a răspuns: „Nu ştim, ne gândim. Suntem în discuţii. Chiar dacă am avut probleme, sau poate şi din cauză că am avut problemele pe care le-am avut, au fost destul de mulţi care s-au intersat de UTI. Însă mare parte din aceşti mai mulţi căutau chilipiruri. S-au gândit că de voie, de nevoie, vând, şi vând pe nimic”. 

În ceea cepriveşte posibilitatea ca un român să aibă bani să cumpere tot grupul UTI, el a declarat: „Depinde. Sper să aibă. M-aş bucura mult să se întâmple ca în cazul Netcity şi să pot vinde unui capitalist român”, scrie News.ro.

Solicitat să evalueze grupul, el a apreciat că ar fi mai puţin de 100 de milioane de euro, precizând însă că nu vrea să lanseze o cifră şi că evaluările fluctuează foarte mult în timp şi din cauza profitabilităţii companiei.

„Acum câţiva ani de zile, o profitabilitate de 14-16% EBITDA era o profitabilitate normală. Acum, marjele au scăzut extraordinar de mult, competiţia este acerbă, proiectele sunt puţine, piaţa s-a restrâns, cel puţin în domeniul intern. Cu toate că există acea creştere a PIB-ului, ea nu se simte în piaţa noastră, nu se simte în investiţii în infrastructură. Prin urmare, piaţa noastră nu creşte, ci se restrânge. Cu toate astea, o evaluare la o cifră de afaceri de 130-140 milioane de euro, un EBITDA de 9-10%, se poate calcula şi pe urmă se poate discuta multiplicatorul în funcţie de atractivitatea pieţei, de situaţia firmei. De asta vrem să ne recapitalizăm ca să ajungem la nişte indicatori financiari atractivi şi să reducem datoria bancară”, a explicat Urdăreanu.

El a spus că cifra de afaceri de de 140 milioane de euro ar trebui segmentată: cât este în IT, cât în proiecte, cât în servicii. 

„În medie, dacă aplicăm un multiplicator de 5,5% – 6%, eu zic că este realist”, spune el.

„Fondul de investiţii, acţionar minoritar alături de mine în companie, trebuie ca, după 11 ani de la investiţia sa, să iasă din UTI. Nu oricum şi nu oricând, dar va trebui să iasă. Mie, ca investitor privat, îmi rămân disponibile toate opţiunile:  să rămân singur cu 100%, să îmi caut un partener şi să rămân fie minoritar, fie majoritar. Toate opţiunile sunt valabile, nu exclud nimic. Preferenţial pentru mine ar fi să vând compania unui investitor strategic”, a explicat Urdăreanu.
El a argumentat că un investitor strategic poate să consolideze în regiunea central-est europeană un business de genul pe care UTI îl are în România şi în zonă.
 
„Adică, noi fiind dezvoltaţi în principal în România, mai avem câte ceva prin Polonia şi Bulgaria, dar un strategic poate să vină cu un aport foarte important în expansiunea şi replicarea experienţei noastre în regiune”, a afirmat Urdăreanu, adăugând: „În contextul economic actual am atins un maxim al dezvoltării, plus că acum, cu situaţia juridică şi cu aceste vulnerabilităţi pe care eu personal le am, nu este cazul să mai rămân ca investitor majoritar şi poate nici ca minoritar,  pentru că afectez negativ compania”.

„Un acţionar majoritar care deţine controlul şi care are probleme juridice este blacklistat, devine nevizitabil atât de către finanţatori, cât şi de către parteneri internaţionali”, a conchis deţinătorul UTI.

În luna septembrie,  grupul UTI a vândut partea sa din Netcity Telecom, operatorul reţelei subterane pentru fibră optică a Muncipiului Bucureşti, către firma Direct One.