Tibi Uşeriu a terminat ultramaratonul Yukon Arctic Ultra. E singurul român care a participat la competiţia de la Cercul Polar

Performanţă uluitoare pentru Tibi Uşeriu! Sportivul din Bistriţa a terminat pe locul doi la ultramaratonul Yukon Arctic Ultra, cursa infernală de la Cercul Polar. Competiţia a fost câştigată de un concurent elveţian care a avut un avans mai mult de 30 de kilometri faţă de Uşeriu.

RomaniaTV.net
06 feb. 2020, 19:08

UPDATE: Tiberiu Uşeriu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că i-a fost greu să revină în Canada, unde anul trecut a abandonat maratonul arctic, cu degetele de la picioare degerate.

„Am ajuns la capăt, deşi drumul ăsta părea la un moment dat fără capăt. Vă mulţumesc enorm pentru susţinerea voastră. Fără gândurile voastre bune, jur că m-aş fi pierdut pe drum. Mulţumesc Tăşuleasa şi mulţumesc Via Transilvanica, drumul nostru, al tuturor, cel care m-a trimis aici în delegaţie, ca ambasador. La ora asta, gândurile mele sunt puţine şi simple. Zic aşa: Uneori, pare greu să te întorci şi doar pentru că ai uitat undeva becul aprins. Să te întorci acolo unde ai suferit o traumă, e un pic şi mai greu. Pozele astea două puse în paralel, spun povestea acestei aventuri. Sunt fericit că am îndreptat lucrurile. Trag scurt o concluzie de încheiere, înainte de a mă prăbuşi într-un somn adânc: Să nu uităm că visurile noastre, ale fiecăruia, fie ele mici sau mari, chiar contează. Fără idealuri, mă tem că am dispărea. Aşadar, să nu renunţăm la ele orice ar fi. Vă mulţumesc, ne vedem acasă”, a scris Uşeriu.

Tibi Uşeriu a terminat al doilea, joi, după şapte zile de la start, cursa Yukon Arctic Ultra, desfăşurată în nordul Canadei, pe o distanţă de peste 300 de mile (483 de kilometri).

Câştigător a fost elveţianul Fabian Imfeld, cu un avans de aproximativ şase ore faţă de Uşeriu.

La 30 ianuarie, 21 de sportivi au lat startul în proba de 300 de mile, dar numai Imfeld şi Uşeriu au reuşit să termine cursa.

Tiberiu Uşeriu a petrecut nouă ani în închisoare pentru infracţiuni grave, însă a stârnit admiraţia României în 2016, când a reuşit să câştige competiţia „6633 Arctic Ultra”.

În 2018, el s-a impus a treia oară consecuitv cursa de 380 de mile a Maratonului Arctic Ultra 6633. 

Tibi Uşeriu a terminat al doilea, joi, după şapte zile de la start, cursa Yukon Arctic Ultra, desfăşurată în nordul Canadei, pe o distanţă de peste 300 de mile (483 de kilometri).

 

Tibi Uşeriu e, însă, singurul român care a terminat cursa pe podium, după ce a alergat mai bine de şase zile la temperaturi chiar şi de minus 40 de de grade Celsius.

Doar Tibi Uşeriu şi sportivul din Elveţia, Fabian Imfeld, mai rămăseseră în cursă în ultima zi a competiţiei de la Cercul Polar.

Cei doi irlandezi aflaţi în spatele lor au abandonat cursa din cauza unor probleme de sănătate. În ultima discuţie pe care a avut-o cu fratele său, Alin, Tibi Uşeriu a mărturisit că se simte bine şi este optimist că va termina cu bine cursa.

Având un avans de 35 de kilometri faţă de Uşeriu, elveţianul Fabian Imfeld a câştigat competiţia Yukon Arctic Ultra, după ce a parcurs în total 305,1 mile (echivalentul a 490 de kilometri) timp de şase zile, 18 ore şi 2 minute.

Joi seara, la ora 20.30, ora României, Tibi Ușeriu a luat startul la Yukon Arctic Ultra, cursa de alergare în condiții extreme de la Cercul Polar. Sportivul român a făcut o primă încercare în 2019 la această competiție nouă pentru el, însă a abandonat din cauza câtorva degerături.

Tibi Uşeriu a mers aproximativ 100 de kilometri în 24 de ore la temperaturi de -38 de grade Celsius, iar la a doua oprire, medicii care i-au făcut controlul de rutină l-au anunţat că trebuie să se retragă. A fost transportat cu elicopterul la spitalul din Whitehorse, Canada, pentru îngrijiri de specialitate, pentru că avea degerături.

Yukon Arctic Ultra 2020 se desfășoară în perioada 30 ianuarie – 7 februarie.

Tiberiu Ușeriu aleargă pentru a obţine finanţare pentru proiectul Via Transilvanica, un traseu de drumeţie de 1.000 de kilometri care ar urma să lege 10 judeţe ale României.