Tibi Uşeriu, scos din concurs cu degerături şi dus cu elicopterul la spital. „Nu-mi mai simt degetele, sunt albastre toate”

Ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu, care începând de duminică a luat startul la ultramaratonul „Yukon Arctic” de la Cercul Polar, a suferit degerături la degetele de la piciorul dept, astfel că organizatorii l-au scos din concurs.

05 feb. 2019, 06:55
Tibi Uşeriu, scos din concurs cu degerături şi dus cu elicopterul la spital. „Nu-mi mai simt degetele, sunt albastre toate”

Maratonistul a parcurs peste 80 de kilometri în 24 de ore de când s-a dat startul competiției, la temperaturi extreme de minus 38 de grade printr-o zonă sălbatică a Canadei. Tibi Ușeriu este singurul român care s-a înscris în concurs, la proba de 700 de kilometri, alături de alți 41 de concurenți din alte state.

Anul trecut un singur concurent a reușit să ducă la bun sfârșit cursa, iar alți doi au suferit amputații severe din cauza degerăturilor, în cazul unuia dintre participanți medicii fiind nevoiți să îi amputeze ambele picioare și mâna stângă.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, Tășuleasa Social, se preciza că Tiberiu urmează să fie transportat la spital.

„Dragi susținători,
Din păcate, acest telefon – așteptat cu sufletul la gură – ne-a adus vești foarte proaste: Tibi a suferit degetături la degetele piciorului drept. Organizatorii l-au scos din concurs și încearcă să îl transporte cât mai repede la spital, cu elicopterul.
Sperăm că nu e atât de grav precum pare. Toate gândurile noastre bune merg acum spre Tibi.Din păcate, această cursă s-a oprit aici. Mulțumim din suflet pentru susținere!”

În filmulețul care însoțește anunțul despre starea de sănătate a lui Ușeriu este redată și conversația telefonică dintre Tiberiu și fratele său, Alin.

Tiberiu Ușeriu: „M-am pus, m-am culcat și când m-am trezit m-o controlat ăștia și mi-or găsit degetele degerate. Acum cheamă un elicopter și mă duce în spital. Mi-o degerat piciorul drept, toate degetele. O zis că e drumul foarte rău și că nu are cum să mă ducă cu snow-mobilul și acuma vine elicopterul după mine. Deci m-o scos afară din cursă„.

Alin Ușeriu: „Nu-i grav, asta măcar zi-mi„.

Tiberiu Ușeriu: „Nu știu. Dacă or chemat elicopterul, habar n-am, nu știu cât îi de grav. O zis că trebuie neapărat să ajung în spital. Nu le mai simt. Îs albastre toate. Mi le-o pus în nu știu ce apă și o spus că trebuie să îmi facă niște infiltrații cu nu știu ce ca să le pună în circulație. Că mi-s albastre toate„.

Alin Ușeriu: „Cum s-a întâmplat asta?

Tiberiu Ușeriu: „Eu mi-am schimbat ultima dată ciorapii, în ălălalt (punct de control), n-aveam nimica și am ajuns aicea, totul a fost normal și dimineața au zis că îmi controlează ăia picioarele, ala facem la toți. Și ale mele erau degerate. Nu am simțit nimic, nimic„.