Tichete alimente 2024. Schimbări importante adoptate de Guvern pentru pensionari și familii cu venituri reduse

Guvernul a implementat schimbări semnificative pentru pensionarii și familiile cu venituri reduse, marcând o creștere a plafonului pentru beneficiile sociale și introducerea unui sprijin material sub formă de pachete cu alimente. Aceste măsuri, adoptate prin Hotărâre de Guvern, au ca scop îmbunătățirea condițiilor de trai pentru categoriile considerate vulnerabile.

31 ian. 2024, 18:22
Tichete alimente 2024. Schimbări importante adoptate de Guvern pentru pensionari și familii cu venituri reduse
Tichete alimente 2024. Schimbări importante adoptate de Guvern pentru pensionari și familii cu venituri reduse

Tichete alimente 2024. Plafonul maxim de venituri pentru a beneficia de sprijinul material sub formă de tichete sociale electronice pentru alimente și mese calde a fost majorat, miercuri, 31 ianuarie 2024, de la 1.700 de lei la 2.000 de lei, prin Hotărâre de Guvern.

Tichetul social pe suport electronic, având o valoare nominală de 250 de lei, va fi acordat o dată la două luni și poate fi utilizat exclusiv pentru achiziționarea de alimente și mese calde, cu o perioadă de valabilitate de 12 luni de la data alimentării.

Citeşte şi: Tichete educaţionale 2024. Când vor intra cei 500 de lei pe carduri, precizări importante

O altă măsură importantă adoptată pentru anul 2024 vizează acordarea unui sprijin material sub formă de pachet cu alimente, în cuantum de maxim 125 de lei, o dată la 6 luni. Această inițiativă are scopul de a oferi suport suplimentar categoriilor vulnerabile pentru a satisface nevoile alimentare esențiale.

Tichetele sociale pe suport electronic vor fi distribuite beneficiarilor prin intermediul Companiei Naționale Poșta Română SA. În ceea ce privește pachetele cu alimente, acestea vor fi distribuite cu sprijinul autorităților administrației publice locale.

Citeşte şi: Românii vor putea preschimba tichetele casnice în bani. De când intră în vigoare măsura

Beneficiari vor fi:

  • pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale
  • beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale
  • persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei
  • familiile şi persoanele singure cărora li s-a stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016, precum și persoanele fără adăpost

Aceste modificări legislative reprezintă un pas important în asigurarea unui suport adecvat pentru pensionari și familiile cu venituri reduse, reflectând angajamentul Guvernului de a îmbunătăți calitatea vieții pentru categoriile vulnerabile ale societății.