Tichete cadou 2022. Deputaţii au adoptat amnistia fiscală pentru firmele care au dat vouchere colaboratorilor

Camera Deputaţilor a adoptat legea privind aministia fiscală pentru firmele care au acordat tichete cadou colaboratorilor.

30 iun. 2022, 16:34
Tichete cadou 2022. Deputaţii au adoptat amnistia fiscală pentru firmele care au dat vouchere colaboratorilor

Tichete cadou 2022. Amnistia fiscală pentru firmele care au acordat tichete cadou salariaţilor partenerilor de afaceri a trecut de Camera Deputaţilor. Astfel, contribuabilii vor scăpa de sumele suplimentare de plată stabilite de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) atunci când aceasta a reîncadrat veniturile din tichete cadou în venituri salariale.

Tichete cadou 2022. Veşti bune pentru firmele care au dat vouchere colaboratorilor

Citeşte şi Restituirea taxei auto se poate face printr-un nou mecanism. Data limită până la care îţi poţi recupera banii

„Se anulează diferențele de obligații fiscale principale, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor a veniturilor din tichete cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii, pentru perioadele fiscale de până la 31 decembrie 2020 inclusiv, și neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Anularea se aplică inclusiv în situația în care tichetele cadou au fost acordate de către plătitorul de venit către angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajaților acestora în numele plătitorului de venit”, se arată în proiectul de lege adoptat de deputaţi, potrivit avocatnet.ro. 

De amnistie fiscală vor beneficia, în primul rând, contribuabilii care au primit decizii de impunere în acest sens, dar încă n-au achitat sumele suplimentare stabilite de ANAF. De asemenea, vor fi vizați și contribuabilii care au primit decizii de impunere și au apucat să plătească sumele suplimentare, aceștia urmând să-și primească banii înapoi la cerere.

Mai mult, ANAF nu va mai avea voie să emită noi decizii de impunere pentru situații asemănătoare depistate în legătură cu perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2020.

Amnistia fiscală se va aplica din oficiu, însă va fi necesar ca ANAF să vină, în 30 de zile, cu un ordin cu procedura de implementare a proiectului de lege.

Deși autoritățile au încercat în ultima vreme să clarifice tratamentul fiscal al tichetelor cadou acordate terților, Guvernul a decis la sfârșitul lunii decembrie 2021 să interzică cu totul această practică. În prezent, firmele mai pot acorda tichete cadou numai salariaților proprii. În caz contrar vor fi amendate.

Citeşte şi Modificările din Codul Fiscal, agreate în coaliţie: Acciza la ţigări creşte de la 1 august. Creşteri de TVA la restaurante, locuinţe şi băuturi cu zahăr