TICHETE-CADOU de Crăciun. Ce bugetari vor avea sărbători fericite în 2019

TICHETE-CADOU de Crăciun. Angajaţii din construzcţii beneficiază de bonificaţii mai mari, conform noului Cod Fiscal.

RomaniaTV.net
10 dec. 2019, 08:26
TICHETE-CADOU de Crăciun. Ce bugetari vor avea sărbători fericite în 2019

Angajatorii pot să acorde salariaților tichete cadou, cu ocazia Crăciunului. Însă, în funcție de valoarea tichetelor, poate fi necesară plata unor taxe către stat, care sunt ușor diferite pentru angajatorii din domeniul construcțiilor – aceștia datorează numai contribuția redusă la pensii. 

Concret, există un prag valoric ce impune taxarea tichetelor cadou acordate de Crăciun, adică plata impozitului pe venit (în cotă de 10%) și a contribuțiilor la pensii (în cotă de 25%) și sănătate (în cotă de 10%).

TICHETE CADOU de Sărbători 2019, veşti bune pentru angajaţi. Ce se întâmplă cu voucherele de vacanţă în perioada de Crăciun şi Revelion

Codul fiscal prevede că, dacă tichetele nu depășesc 150 de lei (pentru fiecare salariat), atunci angajatorul scapă de plata taxelor la stat. Pentru sumele de la 151 de lei (pentru fiecare salariat) în sus se datorează taxe.

Însă, din acest an, în domeniul construcțiilor există taxe salariale reduse. „Cunoaștem faptul că celebra Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 114/2018 a adus facilități fiscale pentru salariații din construcții, după cum urmează: s-a eliminat impozitul pe venitul din salarii, s-a eliminat contribuția la sănătate, s-a redus contribuția la pensii la 21,25%”, a atras atenția recent consultantul fiscal Adrian Bența, într-un grup de fiscaliști de pe Facebook.

Astfel, specialistul spune că, pentru domeniul construcțiilor, acordarea de Crăciun a tichetelor cadou ce depășesc 150 de lei impune doar plata contribuției la pensii, în cotă de 21,25% (la partea din sumă ce depășește 150 de lei).

Dacă tichetele cadou sunt în valoare de peste 150 de lei și sunt acordate cu alte ocazii în afară de Crăciun, Paște, Ziua Copilului și Ziua Femeii, angajatorii datorează la stat numai impozit pe venit. În construcții, în acest caz nu se aplică nicio taxă.

Taxele salariale reduse pentru domeniul construcțiilor se aplică în perioada 2019 – 2028, acestea fiind corelate cu un salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei.