Tichete-cadou de Paşte şi vouchere de vacanţă 2023 şi în format virtual

Un proiect de lege prevede ca biletele de valoare să poată fi acordate şi în format virtual. Măsura este luată pentru un impact pozitiv asupra mediului.

15 mart. 2023, 10:31
Tichete-cadou de Paşte şi vouchere de vacanţă 2023 şi în format virtual

Tichete-cadou de Paşte în format virtual! Tichetele de masă, tichetele cadou, cele culturale, precum şi cele de creşă şi de vacanţă ar putea fi acordate şi în format virtual, nu doar electronic pe suport fizic, prevede un proiect de lege depus marţi în Parlament.

Tichete cadou de Paşte 2023. Ce angajaţi primesc 300 de lei în plus la salariu

„Am depus astăzi (marţi – n.r.), împreună cu mai mulţi colegi, un proiect de lege care reglementează posibilitatea acordării biletelor de valoare şi în format virtual, nu doar electronic pe suport fizic. Tichetele de valoare reprezintă beneficii extrasalariale – tichete de masă, tichete cadou, tichete culturale, tichete de creşă şi tichete de vacanţă. Este important ca biletele de valoare să fie atractive şi pentru beneficiarii atraşi de tehnlogiile digitale, în special pentru tineri. Cardul virtual poate fi folosit prin instalarea pe un dispozitiv mobil, aşa cum se întâmplă în prezent cu cardurile virtuale oferite de bănci. Vor putea fi utilizate mult mai uşor online, vor putea fi alimentate pentru diverse beneficii fără costuri şi mult mai uşor, nu va mai fi nevoie sa fie distribuite sau ridicate de fiecare dată de către beneficiari”, arată deputatul PNL Maria Gabriela Horga.

Vouchere sociale 2023. Veste bună pentru milioane de români, banii intră pe card înainte de Paşte

Ea apreciază că introducerea posibilităţii emiterii cardurilor de valoare virtuale va avea un impact pozitiv şi asupra mediului înconjurător prin reducerea producţiei de plastic, reducerea resurselor utilizate în transportul cardurilor fizice, reducerea gazului cu efect de seră, pe tot parcursul ciclului de viaţă al produselor fizice, economisire semnificativă în etapele de de fabricare şi distribuţie.

„Am prevăzut expres în proiect că suportul electronic este orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de deţinătorul său pentru a efectua operaţiuni cu aceste tichete. Legislaţia în vigoare prevede deja că tichetele de valoare se emit exclusiv pe suport electronic. Nu există prevederi exprese referitoare la înţelesul suportului electronic, dacă prin acesta se înţelege doar suportul material sau şi cel virtual. De aceea am considerat că este necesar să reglementăm faptul că prin suport electronic se înţelege atât suportul material (card fizic), cât şi suportul virtual (card virtual). Emiterea biletelor de valoare pe suport electronic, material sau virtual, contribuie la transparenţa procesării plăţilor şi la reducerea evaziunii fiscale. Potrivit unui raport OCDE din noiembrie 2021, digitalizarea sistemului biletelor de valoare este critică pentru evoluţia sa şi poate avea multe beneficii. Mai mult, digitalizarea conduce la reducerea erorilor şi a fraudelor”, încheie Horga.