TICHETE DE MASĂ 2019. Veşti bune pentru bugetari, se aplică de la 1 septembrie

Se schimbă valoarea tichetelor de masă de la 1 septembrie 2019, conform unei noi legi. Valoarea acestora va ajunge la 15.18 lei din prima zi a lunii septembrie 2019. Toți angajații care primesc bonuri de masă vor constata că valoarea acestora va fi una mai mare începând cu luna octombrie.

24 aug. 2019, 08:29
TICHETE DE MASĂ 2019. Veşti bune pentru bugetari, se aplică de la 1 septembrie

TICHETE DE MASĂ 2019. Se schimbă valoarea tichetelor de masă de la 1 septembrie 2019. Practic, pentru al doilea semestru al anului 2019, începând cu luna octombrie, valoarea nominală a unui tichet de masă nu are voie să depăsească acest cuantum de 15,18 lei.

Pe lângă asta, valoarea nominala stabilită la art. 1, se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2020 respectiv, februarie 2020 și martie 2020. Legislația prevede că angajații pot folosi, lunar, un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care au fost prezenți la lucru.

În continuare rămâne valabilă aceeași lege care presupune ca tichetele de masă pe suport hârtie și pe suport electronic să fie utilizate exclusiv pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare. Acestea pot fi folosite în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete, cu care unitățile emitente au contractat prestarea serviciilor respective.

Între timp mai mulți parlamentari susțin că valoarea unui bon de masă ar trebui să crească până la 20 de lei. “Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie că nu au acces la achiziţionarea unei mese. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru.

Valoarea tichetului de masă este printre cele mai mici din Europa. Dacă în România valoarea este aproximativ 3,21 euro, în Spania este 11 euro, în Belgia este 8 euro, în Franţa este 11,04 euro, în Grecia este de 6 euro, iar în Portugalia este de 7,63 euro”, susţineau iniţiatorii.