TICHETE DE MASĂ 2022. Schimbare majoră de la 1 februarie, toţi românii sunt vizaţi

Din această lună, toate tipurile de tichete acordate salariaților se emit doar pe card. Cele tipărite emise până acum rămân valabile.
Filip Stan
05 feb. 2022, 09:30
TICHETE DE MASĂ 2022. Schimbare majoră de la 1 februarie, toţi românii sunt vizaţi

TICHETE DE MASĂ 2022. Tichetele de masă, de creșă, culturale, cadou și voucherele de vacanță, care pot fi acordate salariaților de către angajatori, se emit doar în format electronic, de la 1 februarie 2022. Astfel, tichetele nu mai pot fi emise în format tipărit, dar cele emise până la 31 ianuarie 2022 rămân valabile până la expirare. Măsurile sunt cuprinse într-o ordonanță oficializată la mijlocul lunii decembrie a anului trecut.

Așa cum s-a stabilit spre sfârșitul lui 2021, începând de luna viitoare, tichetele de masă, de creșă, culturale, cadou și voucherele de vacanță se vor emite doar în format electronic. Totuși, cele deja tipărite până la 31 ianuarie 2022 se vor putea folosi în continuare, până la expirarea valabilității, anunţă avocatnet.ro.

TICHETE DE MASĂ 2022. OUG 130/2021, publicată în data de 18 decembrie 2021 în Monitorul Oficial, prevede eliminarea biletelor de valoare emise în format tipărit și acordarea lor doar pe suport electronic, adică carduri speciale.

VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Ce valoare au, cine şi cum le primeşte. De ce la privat sunt mai mulţi bani
Tichetele de masă, de creșă, culturale, cadou și voucherele de vacanță au mai putut fi emise, în format tipărit, până la 31 ianuarie. Acestea rămân valabile până la expirarea valabilității lor sau până sunt folosite efectiv, dacă acest lucru se întâmplă înainte de expirare. Începând cu 1 februarie 2022 se emit bilete de valoare numai pe card, în format electronic.

O altă modificare importantă apărută în materia tichetelor de valoare o dată cu oficializarea OUG 130/2021 vizează acordarea tichetelor cadou. Acest tip de beneficii pot fi oferite de angajatori doar salariaților proprii, nu și altor persoane (cum ar fi salariaților partenerilor de afaceri), cum era posibil înainte de 18 decembrie 2021.

Până la oficializarea OUG 130/2021, Legea biletelor de valoare prevedea că, pe lângă angajați, tichetele cadou puteau fi acordate și “altor categorii de beneficiari, pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promvoarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă și publicitate”. Însă această posibilitate a fost eliminată, iar firmele care vor proceda contrar vor fi sancționate cu 14 puncte-amendă.

Un punct-amendă este echivalentul unui salariu minim brut pe țară în vigoare, astfel că amenda este în 2022 de 35.700 de lei (2.550 lei x 14).

Angajatorii pot acorda tichete cadou și salariaților cu funcția de bază la altă firmă, fără a risca amendarea

Angajatorii care oferă tichete cadou altor persoane decât salariaților proprii riscă amenzi de 32.200 lei (în acest an). Totuși, această prevedere nu aduce nicio schimbare referitoare la salariații care au funcția de bază la alt angajator decât cel care oferă aceste bilete de valoare.

Tichete de masă 2022. Anunţ important pentru toţi românii despre bonurile de masă

OUG 130/2021, publicată pe 18 decembrie în Monitorul Oficial, a modificat regimul fiscal aplicabil tichetelor cadou acordate de angajatori, în sensul în care aceștia nu mai pot acorda astfel de tichete altor persoane în afara de angajații proprii. Cei care nu respectă noile prevederi riscă, din 28 decembrie, o amendă de 32.200 lei, reprezentând, mai exact, 14 salarii minime brute, în timp ce amenda aplicabilă din 2022 urcă la 35.700 lei, pe fondul majorării salariului minim brut.

Mai exact, OUG 130 a eliminat din Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare prevederea că aceste tichete cadou puteau fi acordate și altor categorii de beneficiari, pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promovarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă și publicitate”.

Totuși, modificarea apărută nu face referire la normele de aplicare ale Legii biletelor de valoare, unde se găsesc referirile legate de funcția de bază a salariaților și acordarea tuturor tipurilor de tichete de valoare.

Acordarea tichetelor cadou și a celor culturale nu este condiționată de funcția de bază, acest lucru fiind precizat direct în Normele de aplicare a Legii 165/2018 (HG 1045/2018) la art. 10 alin (4) «În cazul salariaților angajați în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, precum și în cazul cumulului de funcții, biletele de valoare, cu excepția tichetelor cadou și tichetelor culturale, pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariații în cauză își au funcția de bază, potrivit legii»”, a explicat, pentru redacția noastră, Dan Năstase, consilier juridic specializat pe relațiile de muncă.

Asta înseamnă că tichetele cadou pot fi oferite de către angajatori și salariaților cu funcția de bază la alt job, fără ca respectivi angajați să fie considerați terți și fără ca firmele să riște amendarea. Tichetele care pot fi acordate salariaților doar de către angajatorul unde este stabilită funcția de bază sunt cele de masă, de creșă sau voucherele de vacanță.

În plus, OUG 130 a dublat plafonul actual de netaxare a tichetelor cadou, de la 150 până la 300 lei, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2022. De asemenea, aceste tichete cadou vor fi acordate, din 1 februarie, doar pe card, fiind eliminat formatul tipărit.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…