Tichete de masă 2025. Cum a cheltuit o angajată 100.000 de euro în bonuri de masă

O angajată a Direcției de Drumuri și Poduri Timișoara este acuzată că ar fi creat un prejudiciu de 100.000 de euro prin intermediul unei fraude cu tichete de masă.
Filip Stan
17 mart. 2025, 20:18
Tichete de masă 2025. Cum a cheltuit o angajată 100.000 de euro în bonuri de masă

Tichete de masă 2025. Frauda cu bonuri te de masa la Directia Drumuri si Poduri Timisoara. În consecință, DRDP Timișoara a sesizat organele de urmărire penală în urma cercetării și constatării acuzațiilor. Angajata lucrează la Serviciul Financiar-Salarizare al instituției.

Acuzațiile arată că aceasta ar fi utilizat tichetele de masă pe care le-ar fi folosit în interes personal. Din investigațiile interne efectuate până la această dată rezultă un prejudiciu estimat la 100 de mii de euro.

Ce salarii au angajații de la Hidroelectrica. Primesc tichete de masă, prime pentru performanță și de sărbători, li se decontează transportul și sunt premiați cu ocazia zilei de naștere

„Facem în continuare verificările interne pentru stabilirea întinderii în timp a prejudiciului. În momentul în care astfel de situații sunt identificate, se iau toate măsurile legale necesare și DRDP Timișoara va coopera cu instituțiile statului abilitate să cerceteze și să sancționeze faptele de natură penală ale angajaților. Conducerea DRDP Timișoara nu acceptă nicio abatere de la legalitate și va întreprinde întotdeauna măsuri corespunzătoare dispozițiilor organelor judiciare”, transmit reprezentanții DRDP Timișoara.

Aceștia nu oferă alte detalii pe acest subiect, transmițând că cercetarea este în curs. Plângerea a fost depusă la DIICOT Timișoara în cursul zilei de luni.

Citește și : DIGI, fostul RCS-RDS, introduce un serviciu esențial cu numai 3 lei/lună. Oferta este una de nerefuzat

Tichetele de masă sunt printre cele mai populare beneficii extrasalariale primite de angajații din România. În luna octombrie 2024, valoarea nominală a bonurilor a crescut la 40,04 lei, sumă care rămâne stabilită și în primele luni ale acestui an, respectiv februarie și martie 2025.

Potrivit Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, nu poate depăși cuantumul de 40,04 lei.

Tichete de masă 2025.Valoarea nominală stabilită în 2024 pentru bonurilor de masă se aplică și în primele luni ale anului 2025

Valoarea unui tichet de masă, de 40.04 lei, reprezintă suma maximă care poate fi acordată unui angajat pe zi, însă acest beneficiu extrasalarial se stabilește de fiecare angajator în parte, iar asta înseamnă să suma poate varia de la un angajator/angajat la altul.

Din luna aprilie 2025 suma pentru tichetele de masă poate rămâne la aceeași valoare de acum ori poate fi modificată.

Tichetele valorice sunt concepute pentru a acoperi costurile mesei ori a produselor alimentare

Valoarea tichetelor de masă se calculează în funcție de numărul de zile lucrate efectiv într-o lună. Toți angajații din România care își desfășoară activitatea în baza unui contract de muncă, indiferent de norma de lucru (parțială sau întreagă), pot beneficia de bonuri de masă, dacă angajatorul decide.

Nu se plătesc tichete de masă salariaților atunci când:

  • Sunt în concediu de odihnă;
  • Beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite;
  • Beneficiază de zile libere acordate conform legii sau contractelor colective de muncă;
  • Se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă;
  • Sunt absenți de la locul de muncă ori se află în alte situații stabilite de angajator împreună cu organizațiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanții salariaților;
  • Sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare.

Schimbări fiscale în 2024 pentru tichetele de masă

Legislația fiscală actualizată în 2024 a introdus și câteva schimbări în ceea ce privește tichetele de masă. Astfel, acum bonurile sunt supuse unui impozit pe venit de 10% și a unei contribuții pentru sănătate (CASS) de 10%.

Tichetele de masă sunt în continuare scutite de contribuțiile la asigurările sociale (CAS), dar și de contribuția asiguratorie pentru muncă.

Biletele de valoare se acordă în limitele sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unitățile din domeniul bugetar, și în limitele sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat, pentru celelalte categorii de angajatori, potrivit Guvernului României.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Ce bănci dispar din România în 2025, anunț oficial pentru milioane de clienți. Apare o nouă bancă pe care o controlează statul
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Greșeala de pe autostradă care te poate lăsa fără permis pe loc . Mulți șoferi o comit fără să-și dea seama
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ceaușescu trăia un coșmar. Era spionat din toate părțile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât