Tichete de masă 2023. Anunţ de ultimă oră pentru 5 milioane de angajaţi, se aplică din aprilie

Tichetele de masă vor fi tot de 30 de lei, din aprilie, inclusiv în primele 2 luni ale semestrului II al anului 2023 respectiv, august 2023 și septembrie 2023, se arată în proiectul de ordin publicat de Ministerul Muncii.
Filip Stan
31 mart. 2023, 08:41
Tichete de masă 2023. Anunţ de ultimă oră pentru 5 milioane de angajaţi, se aplică din aprilie

Tichete de masă 2023. Se anunţă modificări importante pentru românii care primesc bonuri de masă. Schimbările sunt preconizate pentru luna aprilie 2023.

Panouri fotovoltaice 2023. Schimbare majoră privind voucherele de 25.000 de lei, tichetele se dau pe regiuni

În perioada aprilie – septembrie 2023, valoarea nominală maximă a tichetului de masă va fi de 30 de lei, potrivit unui proiect Ordin al Ministerului de Finanțe şi Ministrului Muncii, consultat de Economica.net.

Tichete de masă 2023. Începând cu data de 1 iulie 2022, valoarea nominală a tichetului de masă este de cel mult 30 de lei, potrivit Legii nr. 187/2022.

Bani mai mulţi pentru angajaţi. Tichete majorate din aprilie, intră 400 de lei pe card

Tichete de masă 2023. Ce prevede proiectul de Ordin pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2023:

Articolul 1 – Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, nu poate depăși cuantumul de 30 de lei.

Articolul 2 – Valoarea nominală stabilită la articolul 2 se aplică şi pentru primele două luni ale semestrului al doilea al anului 2023, respectiv august 2023 şi septembrie 2023.

Tichete de masă 2023: Valoarea acestora va rămâne la 30 de lei cel puțin până în septembrie

Deși e foarte posibil ca tichetele de masă să rămână avantajul preferat atât de angajați, cât și de angajatori, e bine de știut că de anul acesta angajatorii mai au la dispoziție încă o variantă, destul de bună din punct de vedere fiscal, pentru a oferi angajaților o sumă de bani ca să acopere cheltuielile cu masa în zilele lucrate: suportarea contravalorii hranei la locul de muncă. Atât tichetele, cât și acest beneficiu secundar au tratamente fiscale preferențiale, dar diferite, iar plafonul pentru prima parte a acestui an este, în ambele cazuri, de 30 de lei pe zi.

1. Să începem cu noutățile: în Codul fiscal a fost introdusă prin OG 16 ideea că contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor (…), în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi (30 de lei, în prezent – n. red.)” va fi scutită atât de impozitul pe venit, cât și de contribuțiile sociale pentru pensii, sănătate și muncă.

Practic, vorbim de un nou beneficiu fiscal care permite angajatorului să ofere masa angajaților săi și să aplice un regim fiscal mai bun. Asta permite angajatorului să contracteze un serviciu de furnizare a hranei, pe bază de comandă zilnică, de pildă, pentru toți angajații ce lucrează într-un spațiu de lucru.

Observăm că limita beneficiului fiscal este aceeași cu limita maximă a valorii unui tichet de masă, ceea ce înseamnă că ea va crește cu fiecare majorare decisă de Guvern pentru tichetele de masă. Actualmente, valoarea e de 30 de lei. Desigur, angajatorii pot decide pentru o valoare inferioară – 20, 25 sau 27 de lei, de pildă.

Dar tratamentul fiscal nu e la fel cu acela al tichetelor de masă. În cazul tichetelor de masă, angajatorii trebuie să plătească numai impozit pe venit, iar în cazul hranei furnizate la locul de muncă, angajatorii nu plătesc nicio taxă (atât timp cât se încadrează în limita zilnică pe salariat).

Beneficiul e valabil doar pentru cei care lucrează în locația unde angajatorul își desfășoară activitatea, așadar – sediu principal, punct de lucru etc. – iar nu și pentru cei ce lucrează în regim de telemuncă, ne explica anul trecut un fiscalist. De asemenea, este exclusă cumularea celor două beneficii. Specialistul recomanda o atenție sporită la documentație în cazul acordării acestui beneficiu, în sensul că, în caz de control, angajatorii vor trebui să arate eventuale contracte de achiziție (cu o firmă de catering, de exemplu), dar și să dovedească că angajații beneficiari își desfășoară munca la sediu. Se încadrează la acest beneficiu, totodată, varianta în care compania are propria cantină pentru angajați.

În fine, similar altor beneficii acordate angajaților, acesta ar trebui menționat în contractul de muncă și, eventual, detaliat în regulamentul intern.

2. Pentru mulți angajați însă, e posibil ca varianta binecunoscută a tichetelor să rămână beneficiul preferat. Tichetele de masă, acordate acum numai electronic, le oferă angajaților posibilitatea să folosească acele carduri electronice pe care sunt virați banii ce reprezintă contravaloarea tichetelor în numeroase locații – inclusiv pentru cumpărături personale, nu doar pentru a-și plăti masa de prânz la birou. În mod cert, acesta e un mare avantaj față de beneficiul descris mai sus.

Tichetele de masă sunt bilete de valoare, pe care orice angajator le poate acorda lunar salariaților săi, în baza Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Valoarea nominală a unui tichet de masă este, din 1 iulie 2022, de 30 lei – practic, asta înseamnă că un tichet de masă (pe zi) nu poate depăși această sumă, dar poate fi mai mic de atât ca valoare, în funcție de cum decide angajatorul. Tichetele sunt folosite adesea de angajatori pentru că presupun o sarcină fiscală mai scăzută, întrucât „scapă” de obligația de a plăti pentru ele contribuții sociale, cum e în cazul salariilor.

Aceste tichete nu se pot include însă în minimul cu care trebuie să fie plătit un angajat. Cu alte cuvinte, dacă un angajat e plătit cu minimul pe economie, în acest minim nu pot intra tichetele de masă, ci acordarea lor ar însemna, practic, ceva în plus la respectivul salariu minim.

De asemenea, acordarea lor se poate face atât în cazul angajaților cu normă întreagă, cât și în cazul celor cu normă parțială. În normele de aplicare ale Legii nr. 165/2018 scrie că și salariaților cu un contract individual de muncă cu timp parțial le pot fi oferite tichete de masă, însă trebuie ca ei să aibă funcția de bază la firma respectivă. Stabilirea funcției de bază se aplică și în cazul salariaților care au mai multe contracte de muncă sau chiar mai multe funcții în cadrul aceleiași firme.

Sunt însă perioade din lună pentru care angajații nu pot primi tichete de masă, adică atunci când:

  • sunt în concediu de odihnă;
  • beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite;
  • beneficiază de alte zile libere acordate conform legii sau contractelor colective de muncă;
  • sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare;
  • se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă;
  • sunt absenți de la locul de muncă ori se află în alte situații stabilite de angajator împreună cu organizațiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanții salariaților.

Totodată, nici telesalariatul, nici cel care muncește la domiciliu nu pot fi lipsiți de tichetele de masă doar pe criteriul schimbării locului din care lucrează. În ceea ce privește una dintre întrebările frecvent adresate privind tichetele de masă – dacă pot sau nu să fie executate silit – răspunsul este că nu. „Având în vedere că deşi tichetele de masă sunt asimilate veniturilor din salarii şi deşi acestea nu sunt menţionate expres cu titlu de excepţie în art. 729 (7) Cod Procedură Civilă, suntem de părere că nu vor putea fi, totuşi, executate silit, deoarece sunt acordate angajaţilor lunar, ca alocaţie individuală de hrană, urmând a fi utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare”, explica acum ceva vreme pentru redacția noastră un avocat.

Salariații ar trebui informați despre faptul că sumele de bani de pe cardul de tichete de masă expiră, în termen de un an de la data acordării lor.

Totodată, noile norme din Codul muncii impun ca orice avantaj acordat angajaților pe lângă salariu să fie menționat în contractul de muncă.

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu. Victor Ponta scoate totul la suprafață: Ai grijă...
Playtech.ro
Ce salariu are un judecător în România în 2025 și la ce vârstă se pensionează, de fapt
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
BNR: Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Accidentul aviatic din India ar fi fost provocat intenționat de pilot. Acesta ar fi suferit după moartea mamei sale
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
UE schimbă regulile. România trebuie să verifice vârsta pe internet. NU toți românii vor mai avea acces
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
O nouă lovitură pentru șoferi! Amenzi de 607 lei pentru viteză prea mică
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia