Tichete de masă 2024. Vestea bună, creşte valoarea bonurilor de masă, se dau şi în privat

Conform unui studiu realizat de iVox, 9 din 10 angajați români afirmă că au resimțit creșterea inflației, iar 84% au observat o majorare a costurilor legate de masa de prânz la birou. Mai multe firme au majorat deja la 40 de lei valoarea bonurilor de masă.
Filip Stan
28 aug. 2024, 09:22
Tichete de masă 2024. Vestea bună, creşte valoarea bonurilor de masă, se dau şi în privat
Marcel Ciolacu, anunț crucial despre tichetele de masă: „Sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei”

Tichete de masă 2024. Angajații români au fost nevoiți să-și ajusteze bugetele și prioritățile financiare din cauza creșterii costurilor de trai și a inflației. 1 din 5 angajați români ia masa mai rar în oraș, doar 15% dintre angajați iau prânzul în afara biroului, în timp ce 14% dau comandă de mâncare online.

În plus, 2 din 5 angajați români au adoptat măsuri pentru a face față inflației, cum ar fi evidența mai atentă a cheltuielilor lunare și renunțarea la mesele în oraș (14%). Totodată, 1 din 5 angajați amână sau renunță la achiziții semnificative sau călătorii. Beneficiile extrasalariale sunt deosebit de apreciate, 8 din 10 angajați români primind astfel de beneficii, iar 47% dintre aceștia beneficiază de carduri de masă.

Se scumpesc iar țigările. Vești proaste pentru fumători în plin sezon al concediilor

Tichete de masă 2024.  Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege care prevede creșterea valorii tichetelor de masă, având rol decizional.

Această măsură va fi aplicată în primele două luni ale celui de-al doilea semestru din acest an, respectiv în august și septembrie.

Scopul proiectului este aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2023, care modifică articolul 14 din Legea nr. 165/2018.

Modificările vor stabili valoarea unui tichet de masă la 35 lei pe zi începând cu 1 august 2023 și la 40 lei pe zi începând cu 1 ianuarie 2024.

La propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Guvernul a aprobat pe 27 iunie 2023 majorarea valorii tichetelor de masă. Această decizie vine ca urmare a scăderii puterii de cumpărare, afectată de războiul din Ucraina și de liberalizarea prețurilor la energie.

„În contextul în care valoarea tichetelor de masă a rămas constantă în ultimele două semestre, iar prețurile alimentelor și utilităților au crescut semnificativ, Guvernul a decis să majoreze valoarea acestora în două etape: de la 30 de lei la 35 de lei începând cu 1 august 2023 și la 40 de lei începând cu 1 ianuarie 2024”, a anunțat Ministerul Muncii într-un comunicat de presă.

„Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025”, se arată în documentul citat.

În acelaşi timp, în cazul tichetelor de masă se va calcula impozit de 10% asupra venitului brut din care se deduce contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată şi reţinută la sursă.

„În cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor se propune reglementarea unui regim fiscal aplicabil avantajelor reprezentând echivalentul în lei al tichetelor de masă acordate de angajatori în beneficiul angajaţilor, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, dacă sumele sunt acordate în aceleaşi limite şi condiţii, precum şi cu aceleaşi destinaţii ca cele prevăzute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare.

Echivalentul în lei al biletelor de valoare menţionate anterior se poate acorda angajaţilor care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare”, se precizează în actul normativ.

Tichete de masă 2024. Valoarea de 40 de lei reprezintă o parte importantă din pachetul de beneficii

În ultimii ani, piața forței de muncă a cunoscut o adevărata transformare, accentul punându-se din ce în ce mai mult pe oameni. Cu cât angajații sunt mai mulțumiți, implicarea lor în proiectele companiei crește, sunt mai proactivi, contribuind la succesul companiei. Grija pentru angajați este și una dintre valorile companiei UMEX, un important operator portuar care oferă clienților servicii de manipulare și depozitare a mărfurilor. Aici, managementul a reușit să identifice acele instrumente care cresc gradul de implicare a personalului, iar cel mai vizibil efect al succesului acestora se vede în productivitate și în gradul de retenție.

„În general, motivația anajaților se observă direct în gradul de implicare a acestora. Angajații motivați depun eforturi pentru a finaliza sarcinile de lucru, sunt mai productivi. Angajații nemotivați sunt mult mai dispuși să caute alte locuri de muncă”, detaliază Loredana Bugu, Șef serviciu Resurse Umane, Umex.

În cadrul companiei activează peste 400 de angajați, calificați în meserii specifice activităților de manipulare și depozitare. Prin urmare, pachetul de beneficii extra-salariale oferit de companie este unul amplu, dezvoltat pe mai multe nivele și adaptat nevoilor angajaților. Umex oferă cardul de masă Pluxee Gusto, primă în bani și tichete cadou prin cardul Pluxee Cadou cu ocazia unor sărbători precum Paștele și Crăciunul, o primă de Ziua Lucrătorului Portuar – 15 august, primă de vacanță, primă pentru doamne cu ocazia zilei de 8 martie, asigurare privată de sănătate și asigurare de viață.

Angajări 2024. Se caută şoferi, manageri şi ingineri. Se oferă 8.500 de lei net, plus prime de sărbători, tichete de masă şi vouchere de vacanţă

„Susținerea angajaților și în afara locului de muncă este vitală. Tichetele de masă reprezintă un beneficiu valoros, cresc puterea de cumpărare a colegilor noștri și le oferă susținere într-o perioadă economică dificilă. De asemenea, sunt un mijloc de recunoaștere a muncii depuse și constituie o parte importantă a veniturilor acestora”, explică Loredana Bugu, Șef serviciu Resurse Umane, Umex

Acesta este și motivul pentru care compania a ales să crească valoarea tichetelor de masă la nivelul maxim, de 40 de lei/zi lucrată, începând cu luna ianuarie 2024: să diminueze impactul asupra puterii de cumpărare a angajaților prin introducerea plății contribuțiilor sociale de sănătate.

„Creșterea prețurilor este cea mai mare provocare cu care se confruntă angajații companiei. De aceea, maximizarea valorii tichetelor de masă oferite acestora este o modalitate de a-i proteja de efectele creșterii taxelor şi inflației, susținând puterea lor de cumpărare”, argumentează Loredana Bugu explicația pentru efortul financiar al companiei. În plus, majorarea valorii tichetelor nu este doar o varianta optimă pentru a fideliza angajații, ci poate reprezenta chiar și un argument în procesul de recrutare a unor noi specialiști bine pregătiți.

Angajații Vola.ro, la fel ca toți românii, resimt scăderea puterii de cumpărare. „Principala provocare este creșterea inflației, care a generat scăderea puterii de cumpărare, dar și incertitudinea economică și lipsa unor soluții eficiente de reducere a inflației”, explică Andreea Iacob.

Pentru a păstra nivelul de trai al angajaților, Vola.ro a decis să majoreze valoarea tichetelor de masă la 40 de lei/zi lucrată. „Tichetele de masă sunt considerate un beneficiu extrasalarial valoros și un sprijin pentru un prânz sănătos. Creșterea valorii tichetelor de masă este benefică pentru angajați, dar având în vedere ritmul accelerat de creștere a prețurilor produselor alimentare, este greu să genereze o creștere a puterii de cumpărare, ci mai degrabă să o mențină”, detaliază COO-ul Vola.ro.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum să îți construiești casă pe un singur nivel cu doar 40 de mii de euro. Manopera și materialele sunt incluse, are dormitor, living room și bucătărie open space. Suprafața totală este de 60 mp
Capital.ro
Taxă triplată pentru șoferi. Se achită de la 1 Mai obligatoriu. Cine va plăti de trei ori mai mult
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Victor Ponta, mărturie emoționantă: Îmi cer iertare pentru marele păcat al trufiei și laudei de sine
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Ce a descoperit Piedone în cozonacii din Carrefour. Șeful ANPC a făcut PUBLICE imaginile 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Sâmbăta Mare: Ce trebuie să faci înainte de Înviere?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI