Tichete de masă, asigurări medicale şi concedii suplimentare, principalele beneficii oferite de angajatori

Tichetele de masă, asigurările medicale sau concediul de odihnă suplimentar reprezintă principalele beneficii oferite de angajatorii din România, reiese din studiul 'Beneficii acordate de angajatorii români comparativ cu practicile din regiune', realizat de compania Accace SRL, citat de Agerpres. 
Romania TV
30 iul. 2015, 13:29
Tichete de masă, asigurări medicale şi concedii suplimentare, principalele beneficii oferite de angajatori

În România, principalele beneficii pe care angajatorii le acordă salariaților sunt tichetele de masă, asigurările medicale sau abonamentele la clinici private, concediu de odihnă suplimentar, telefon mobil, programe de teambuilding, laptop, decontarea cheltuielilor de transport, cadouri pentru copii cu diverse ocazii (1 iunie, Crăciun), programe de formare profesională etc. România nu diferă foarte mult de alte țări din regiune care au făcut obiectul studiului, în ceea ce privește tipul de beneficii acordate salariaților. Astfel, în Cehia se oferă în principal tichete de masă, telefon mobil, laptop, programe de formare profesională, în Ungaria — tichete de masă, cardul de vacanță ‘Szechenyi’, decontarea cheltuielilor de transport sau subvenție pentru învățământ/educația copiilor, iar în Polonia — servicii medicale private, tichete de masă, activități sportive sau mașină’, se arată în studiu.

Potrivit documentului, valoarea tichetelor de masă a fost majorată în România, începând cu luna mai 2015, de la 9,35 lei la 9,41 lei, creștere care nu a fost însă resimțită cu adevărat de salariați.

„De exemplu, într-o lună cu 20 de zile lucrătoare, un salariat din România primește în prezent tichete de masă în valoare de aproximativ 188,2 lei (aproximativ 42 de euro), cu doar 1,2 lei mai mult decât înainte de luna mai. În Republica Cehă, valoarea unui tichet de masă este de 100 de coroane, astfel că un salariat poate primi ca beneficiu într-o lună cu 20 de zile lucrătoare, maximum 2.000 de coroane (aproximativ 74 de euro). Spre deosebire de celelalte țări care au făcut obiectului studiului, în Slovacia, acordarea tichetelor de masă este obligatorie prin lege. Mai exact, angajatorii trebuie să le asigure salariaților hrana, fie în regim de cantină, fie sub formă de tichete de masă, cea de-a doua variantă fiind cel mai des întâlnită în practic”, se mai spune în studiu.

La nivel de regiune, majoritatea țărilor acordă tichete de masă nu doar în formatul clasic, pe hârtie, ci și în format electronic, sub formă de card.

‘În România, conceptul de tichete de masă electronice a fost introdus spre sfârșitul anului 2013, și ulterior în luna februarie 2014 a intrat în vigoare legea care permite utilizarea cardurilor de masă. La aproape un an distanță, respectiv în luna ianuarie 2015, au fost publicate și normele metodologice de aplicare a legii, însă, cu toate acestea, în prezent angajatorii nu pot acorda încă tichete de masă pe suport electronic. În Polonia, angajatorii acordă tichete de masa electronice încă din anul 2004, iar în Ungaria începând cu anul 2012, în Republica Cehă se acorda efectiv din septembrie 2013, iar în Slovacia tichetele de masă pot fi acordate și electronic, însă nu e o practică foarte răspândită’, se menționează în studiu.

Autorii studiului susțin, totodată, că un program eficient trebuie văzut ca un sistem de recompensare total, care include toate cele cinci elemente cheie menite să sporească implicarea angajaților și angajamentul acestora față de obiectivele organizaționale.

‘Pentru a fi cu adevărat eficiente, este recomandat ca angajatorii să introducă în politica de recompensare a salariaților o schemă flexibilă de beneficii, dând astfel posibilitatea angajatului să își aleagă singur beneficiul dorit’, concluzionează studiul citat.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Nativii care prosperă financiar. Câștigă mulți bani în Mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici