TICHETE DE SĂNĂTATE. Şase salarii medii brute pentru fiecare angajat cu carte de muncă

Pe masa de lucru a deputaților se află o mai veche propunere care vizează acordarea tichetelor de sănătate pentru angajați, anunţă dcbusiness.ro.

24 oct. 2019, 06:45
TICHETE DE SĂNĂTATE. Şase salarii medii brute pentru fiecare angajat cu carte de muncă

TICHETE DE SĂNĂTATE. Propunerea care este depusă în Parlament de aproape doi ani, a reușit în sfârșit să ajungă și la Camera Deputaților, care este și forul decizional.

În expunerea de motive a proiectului legislativ, inițiatorii argumentează că acest bonus nu va fi o povară în plus pentru firme și pentru instituții, pentru că sumele corespunzătoare tichetelor de sănătate vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv la impozitul pe venit, iar pentru salariat se va acorda scutirea de la plata impozitului pe venituri și a contribuțiilor sociale aferente.

Proiectul vine în sprijinul cetățenilor „care sunt nevoiți să își plătească singuri serviciile medicale, întrucât plafoanele acordate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate  se epuizează în primele zile ale lunii.” Angajații vor avea acces, cu tichetele de sănătate, la tratamente și investigații medicale, ședințe de recuperare, dar și la achiziționarea unor medicamente, cu rețetă.

Lege privind acordarea tichetelor de sănătate

„Art. 3

(1) Tichetele de sănătate sunt integral suportate de angajator, conform prezentei legi.

(2) Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de tichete de sănătate este contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.

(3) Angajatorii acordă tichete de sănătate numai în cazul în care în anul fiscal anterior au obținut profit sau venit, după caz.”

Tichetele de sănătate sunt valabile doar pentru persoana nominalizată, care va prezenta, alături de tichete, și cartea de identitate pentru conformitate. Tichetele de sănătate vor fi disponibile și pe hârtie, și pe suport electronic, conform proiectului.

Un tichet este valabil un an de la data emiterii și dacă va fi utilizat în alt scop, sau va fi comercializat, persoana respectivă va fi amendată cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 lei.

Noua prevedere legislativă spune că angajatorul va suportan intergal contravaloarea acestor tichete case se vor ridica la valoare a 6 salarii de bază medii brite pe țară garantate în plată, pentru un angajat în decursul unui an fiscal.

Sumele corespunzătoare tichetelor acordate vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv al celui pe venit.

Motivele care stau la baza acestei inițiative sunt:

  • faptul că angajații cu salarii mici nu își permit servicii medicale mai scumpe;

  • costurile medicale cresc de la an la an iar multe companii renunță să mai asigure angajaților servicii medicale;

  • tichetele vor oferi posibilitatea ca angajații să poate apela la servicii medicale de care au nevoie;

  • aceste tichete vor putea acoperi cheltuieli legate de servicii medicale de specialitare, stomatologie, investigații paraclinice, tratamente balneo și recuperare medicală cât și medicamente.

Pe de altă parte angajații vor fi încurajați să efectueze controale medicale periodice, analzie și astfel să poată fi depistate la timp maladii grave și astfel scad cheltuielile legate de îngrijirea sănătății.