Tichete sociale pentru elevi, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. Fiecare copil va primi 500 de lei pentru rechizite şi haine

Publicat: Vineri, 31 Iulie 2020 16:49 // Actualizat: Vineri, 31 Iulie 2020 16:49 // Sursa: romaniatv.net

Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de vineri se află proiectul de ordonanţă de urgenţă privind acordarea tichetelor sociale pentru elevii dezavantajaţi. Banii vor fi pe suport electoric şi vor putea fi cheltuiţi pe rechizite, materiale didactice sau îmbrăcăminte. 

Potrivit proiectului de OUG, Ministerul Educației a identificat peste 300 de mii de copiii care vor beneficia de aceste tichete sociale. Programul va fi gestionat de Ministerul Fondurilor Europene printr-un nou organism creat prin acest proiect de OUG.

Tichetele vor fi în valoare de 500 de lei şi vor fi distribuite pe card (tichet electronic). Trei categorii de elevi vor beneficia de ajutorul de la stat: 

copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar;
copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar;
copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat gimnazial.

Autoritățile înființează prin acest proiect de OUG Schema Națională de Sprijin pentru Elevii cei mai Defavorizați, numită SNSED. Bugetul acestei scheme este de 130 milioane lei, buget care ar ajunge doar pentru 260.000 de elevi. Asta deși în nota de fundamentare a proiectului scrie că Ministerul Educației a trimis un document oficial Ministerului Fondurilor Europene, „adresa cu numărul de înregistrare MEC 105/DLR/17.07.2020", prin care se precizează că, „la nivelul anului școlar 2019-2020, Ministerul Educației și Cercetării a identificat un număr total de 302.173 de copii care se încadrează în categoriile grupului țintă aferent măsurii reglementate de prezentul act normativ".

Pentru ca bugetul să fie suficient pentru toți acești copii, suma ar fi trebui să fie de cel puțin 151.086.500 lei. Așa că banii nu vor ajunge pentru 42.173 de beneficiari finali, potrivit datelor prezentate în document, potrivit edupedu.ro. 

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional se pot folosi de către elevi „pentru achiziționa, de la unitățile comerciale specializate, aflate pe lista unității emitente de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional, materiale școlare și vestimentație necesare frecventării școlii".

Dacă banii de pe tichete ar fi cheltuiți pe alte produse sau dacă tichetele ar fi vândute, ordonanța prevede amenzi minime de valoarea unul salariu minim pe economie și maxime de până la 20 de salarii minime pe economie.

Citeşte şi Elevii din învăţământul privat vor primi gratuitate la serviciile publice de transport

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
elevi elevi defavorizati sedinta de guvern tichete sociale
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8358
RON
14 Aug
noapte 19 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H